Wie moet aangifte van geboorte doen?
Wie geboorteaangifte mag doen Als vader, duomoeder of moeder geen aangifte kunnen doen, moet de aangifte worden gedaan door: iemand die bij de geboorte aanwezig was, of: de eigenaar van het huis waarin het kind is geboren, of: een medewerker van de instelling waar het kind is geboren (bijvoorbeeld het ziekenhuis).
Welke documenten moet u voor de aangifte meenemen?
Wat meenemen Voor de aangifte neemt u volgende documenten mee: uw identiteitskaart. het medisch geboorteattest. uw trouwboekje als u gehuwd bent met de moeder of de akte van erkenning als u het kind voor de geboorte erkend hebt.
Wat is een akte van naamskeuze?
De achternaam die u voor uw eerste kind kiest, wordt ook de achternaam voor volgende kinderen binnen dezelfde relatie. De akte van naamskeuze kunt u aanvragen op het Stadskantoor. Naamskeuze is het recht om voor uw kind een keuze te maken voor de achternaam van de vader of de moeder.
Hoeveel namen bij geboorte?
Ter bescherming van de privacy zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd: Alle aanwezige namen worden genoemd, maar aantallen kleiner dan 5 worden niet gegeven. Dat is in overeenstemming met internationaal gehanteerde normen.
Hoe kan je een geboorteaangifte verzorgen in Amsterdam?
Voor de inschrijving hebt u een afspraak nodig. Bel 14 020 om de afspraak te maken (maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur). Als vader of moeder moet u samen met uw kindje naar de afspraak komen.
Welke documenten na geboorte?
Neem zeker een attest van je dokter mee en vergeet de identiteitskaart van de moeder en van diegene die de geboorte aangeeft niet. Als je gehuwd bent, neem je ook je trouwboekje mee naar het gemeentehuis. Een niet-gehuwde vader moet een afzonderlijke erkenning laten opmaken door de burgerlijke stand.
Wat te doen bij een geboorte?
Inschrijven bij de burgerlijke stand Binnen de 15 na de geboorte moet een van ouders of iemand die aanwezig was bij de geboorte het kindje aangeven bij de burgerlijke stand van de stad of gemeente waar het kindje geboren werd. Je kan dan meteen ook de familienaam kiezen die je spruit zal dragen.
Hoe lang duurt kind erkennen?
Hoe lang duurt het? De erkenning kan niet altijd direct tijdens de afspraak in orde worden gemaakt. Dit hangt af van de persoonlijke situatie van het kind en de erkenner. Erkenning duurt bijvoorbeeld langer als het kind geboren is voor 1985 of als de erkenner niet de Nederlandse nationaliteit heeft.