Inhoudsopgave
- 1 Wie oefent de uitvoerende macht op federaal niveau uit?
- 2 Welk orgaan is bij uitstek bevoegd tot de uitvoerende macht?
- 3 Wie vaardigt policies uit?
- 4 Wat is de rol van de Koning binnen de uitvoerende macht?
- 5 Wie is de wetgevende macht op nationaal niveau?
- 6 Wat is het nut van de scheiding der machten?
Wie oefent de uitvoerende macht op federaal niveau uit?
De federale uitvoerende macht bestuurt het land. Ze zorgt ervoor dat de wetten in concrete gevallen worden toegepast en nageleefd. De uitvoerende macht wordt uitgeoefend door de koning en zijn regering van ministers en staatssecretarissen.
Welk orgaan is bij uitstek bevoegd tot de uitvoerende macht?
[wet en recht] In de Trias Politica wordt onderscheid gemaakt tussen drie overheidstaken: wetgeving, bestuur en rechtspraak. Het bestuur voert uit wat in wetgeving is vastgelegd. Dat gebeurt via beleid. De uitvoerende macht ligt in Nederland bij de raad van ministers.
Wie vormen de wetgevende macht op provinciaal niveau?
Op Provinciaal niveau ligt de uitvoerende macht in handen van de collega van Gedeputeerde Staten en de wetgevende macht bij de Provinciale staten. Gedeputeerde staten (afgekort GS) is het dagelijkse bestuur van de provincie. Provinciale Staten worden door de inwoners bepaald door de verkiezingen.
Welke macht wordt door de burger verkozen?
De wetgevende macht.
- In Nederland zijn dat de regering en de Staten-Generaal (Eerste en Tweede Kamer) (Art. 81 GW).
- In België is dit het federale parlement (de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat) voor de nationale beleidsdomeinen.
Wie vaardigt policies uit?
De regering vaardigt daarop gebaseerde koninklijke besluiten uit. Het is de Koning die federale wetten afkondigt en bekrachtigt ze.
Wat is de rol van de Koning binnen de uitvoerende macht?
Doordat de Koning geen handelingen kan stellen zonder dat hij hierin gedekt wordt door een minister, berust de uitvoerende macht in de praktijk bij de Federale regering, onder leiding van de eerste minister. Deze oefent de uitvoerende macht uit door middel van koninklijk besluit (KB) en ministerieel besluit (MB).
Wat is de rol van de uitvoerende macht?
De uitvoerende macht bestaat uit de regering. De regering geeft namelijk leiding aan de ministeries en hun ambtenaren, die zich bezighouden met de uitvoering van wetten. De uitvoerende macht moet rekening houden met de wetgevende macht. De uitvoerende macht mag alleen zaken uitvoeren die in de wet staan.
Wie zijn op landelijk niveau de wetgevende macht?
De wetgevende macht bestaat uit het parlement en de regering. Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De meeste wetsvoorstellen komen van de regering. Het parlement moet vervolgens instemmen met het wetsvoorstel, anders kan het geen wet worden.
Wie is de wetgevende macht op nationaal niveau?
In Nederland vormen de Eerste Kamer der Staten-Generaal en de Tweede Kamer der Staten-Generaal en de regering samen de wetgevende macht. In Nederland moeten alle wetten door een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer aangenomen worden, wijzigingen in de Grondwet door een meerderheid van ten minste twee derde.
Wat is het nut van de scheiding der machten?
De scheiding der machten wordt ook wel trias politica genoemd. Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen. Daarom kwam hij met het idee om de macht te verdelen.
Welke macht keurt de begroting goed?
De wetgevende macht: het Vlaams Parlement
- keurt Vlaamse decreten goed.
- benoemt en controleert de Vlaamse Regering die instaat voor de uitvoering van de decreten.
- keurt de Vlaamse begroting goed, die de regering van financiële middelen voorziet voor het dagelijks bestuur van Vlaanderen.
Wie oefent de rechterlijke macht uit?
De rechterlijke macht in Nederland bestaat uit de rechters en het Openbaar Ministerie. De rechters spreken recht op basis van wetten, verdragen, gewoonten en eerdere rechterlijke uitspraken (jurisprudentie). In een rechtsstaat kan een rechter ook een uitspraak doen die nadelig is voor de overheid.