Wie valt onder de Wet zorg en dwang?

Wie valt onder de Wet zorg en dwang?

De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).

Wat houdt de Wet verplichte GGZ in?

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) beschrijft de rechten van mensen die verplichte zorg krijgen in de ggz. De Wvggz geldt voor mensen bij wie een psychische stoornis leidt tot gedrag dat ernstig nadeel veroorzaakt voor henzelf of voor anderen.

Hoe iemand laten interneren?

Is er sprake van een crisissituatie en wilt u iemand gedwongen laten opnemen? Bel 112 (politie/ambulance). Politie en ambulance kunnen indien nodig de crisisdienst inschakelen.

Welke clienten vallen onder Wzd?

De Wet zorg en dwang geldt voor cliënten met dementie of een verstandelijke beperking als: een ter zake deskundige arts heeft vastgesteld dat zij een verstandelijke beperking of dementie hebben en professionele zorg nodig hebben.

Wat is het verschil tussen Wvggz en Wzd?

De Wzd regelt de rechten van cliënten met een verstandelijke beperking en cliënten met een psychogeriatrische aandoening, waarbij het in uiterste gevallen mogelijk is om onvrijwillige zorg en/of onvrijwillige opname toe te passen. De Wvggz ziet op dwang in de zorg voor cliënten met een psychiatrische stoornis.

Welke verplichte zorg mag er allemaal vanuit de Wet verplichte GGZ?

Ondergaan van medische behandeling Het toedienen van vocht, voeding en medicijnen. Medische controles of andere medische handelingen ter behandeling van zijn psychische stoornis. Een therapeutische behandeling. De behandeling van een lichamelijke aandoening die samenhangt met zijn psychische stoornis.

Hoe kun je jezelf laten opnemen?

Als je zelf de keuze maakt om opgenomen te worden, noemen we dat vrijwillige opname. Als de keuze tegen je wil in wordt gemaakt, spreken we van gedwongen opname. Opname in een ggz-instelling of PAAZ (psychiatrisch afdeling algemeen ziekenhuis) is meestal een vrijwillige keuze.

Hoe krijg je iemand in een afkickkliniek?

Als alle andere mogelijkheden geprobeerd zijn en iemand is een acuut gevaar voor zichzelf of zijn omgeving en er is duidelijk sprake van een psychiatrische stoornis dan kan er toestemming gegeven worden voor een gedwongen opname. De huisarts kan de procedure in gang zetten.

Hoe werkt een collocatie?

Gedwongen opname (soms collocatie genoemd) is bedoeld als beschermingsmaatregel. Wie een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen kan tot opname in een psychiatrische afdeling gedwongen worden. Een gedwongen opname is in eerste instantie slechts mogelijk voor maximaal veertig dagen.

Wat is onvrijwillige zorg en geef een voorbeeld?

Het kan zijn dat een cliënt of zijn vertegenwoordiger niet instemt met een bepaalde vorm van zorg: Toedienen van vocht, voeding en medicatie, medische controles/handelingen en overige therapeutische maatregelen. Beperken van de bewegingsvrijheid.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven