Inhoudsopgave
Wie vond wijn uit?
De eerste wijn vond waarschijnlijk zijn oorsprong in het Nabije Oosten, in Mesopotamië (het huidige Irak en het noordoosten van het huidige Syrië) of in de Kaukasus. Georgië claimt het oudste wijnland ter wereld te zijn: de wijnbouwtraditie zou in dit land zo’n 7000 jaar teruggaan!
Wat is vergisten wijn?
Voor elke wijn is fermentatie nodig, een natuurlijke proces waarbij suiker uit de most, in de vorm van glucose en fructose, omgezet wordt in alcohol en kooldioxide. Dit proces wordt veroorzaakt door wijngistcellen. Deze kleine micro-organismen zetten de natuurlijke druivensuikers om in alcohol en koolstofdioxide.
Wat zit er in rode wijn?
Rode wijn is een wijn die ontstaat door most van blauwe druiven enige tijd met de druivenschillen te laten vergisten. De kleurstoffen in de druivenschil geven de wijn de rode kleur. De variatie in roodtint wordt mede bepaald door het druivenras, maar kan ook gedurende de lagertijd veranderen.
Waar is wijn ontdekt?
De geschiedenis van wijn in zevenmijlslaarzen. Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat!
Waar komen de meeste wijnen vandaan?
Op nummer 1 staat Italië met bijna 55 miljoen hectoliter geproduceerde wijn per jaar. Bijna een derde van de Europese wijnen komt uit Italië. Het klimaat van het land is erg geschikt voor wijnbouw, waardoor overal in het land wijn wordt geproduceerd.
Wat is de Nederlandse benaming voor vinificatie?
De vinificatie of wijnbereiding is het geheel van de verrichtingen noodzakelijk voor de verandering van de most (de geperste druiven) in wijn.
Wat gebeurt er bij de tweede gisting?
Tijdens deze opvoeding ondergaat de wijn een tweede gisting (malolactische gisting), na dit proces wordt het sap van de verschillende druivenrassen bij elkaar gevoegd. Vervolgens wordt de wijn gebotteld en voegt men een mengsel van suiker en gist toe, de fles wordt hierna afgesloten met een tijdelijke dop.
Hoe lang duurt het om wijn te maken?
Het gistingsproces duurt meestal zo’n 6-14 dagen. Tijdens het gistingsproces vormt zich bovenop de most een laag van schillen en pitten, de zogenaamde hoed. Voor de kleur en smaak van de wijn is het belangrijk om de gistende wijn goed in contact te laten komen met de hoed.
Is 1 glas rode wijn per dag gezond?
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Wat is het verschil tussen witte en rode wijn?
Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is. Witte wijn kan dus zowel van witte als van blauwe druiven gemaakt worden. De witte druiven worden ook geschild en enkel het sap wordt gebruikt voor witte wijn.
Waar komt witte wijn vandaan?
Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden.