Wie was de leider van de Hunnen?
Attila (ca. 406-453) was de heerser van de Hunnen van 434 tot zijn dood in 453. Hij was de leider van het Hunnische Rijk, dat zich uitstrekte van de Oeral tot de Rijn en van de Donau tot de Oostzee.
Wat voor volk waren de Hunnen?
De Hunnen waren een confederatie van Euraziatische nomaden, waarschijnlijk van meest Altaïsche en Oeraalse afkomst, maar later ook met Oost-Germaanse onderdanen. Deze nomadenstammen, die in de 5e eeuw vanuit Centraal-Azië door Europa trokken, waren in hun tijd berucht om de verwoestingen die ze aanrichtten.
Welke Germaanse legeraanvoerder zette in 476 de laatste West Romeinse keizer af?
Afzetting van de laatste keizer Odoaker die opgegroeide aan het hof van Atilla maar zelf geen Hun was, werd rond 470 aanvoerder van de Germaanse troepen binnen het Romeinse leger. In 476 trok hij alle macht naar zich toe en liet de laatste keizer, de veertienjarige Romulus Augustulus, afzetten.
Waar ligt Attila begraven?
Tot op heden weet niemand waar Attila de Hun begraven ligt. Een niet-geverifieerd verhaal suggereert dat zijn volgelingen een rivier hebben omgeleid, Attila hebben begraven en vervolgens de rivier hebben laten terugkeren naar zijn loop.
Wat hebben de Hunnen te maken met de volksverhuizingen?
De Grote Volksverhuizing vond plaats in de nadagen van het West-Romeinse Rijk. Opgejaagd door de oprukkende Hunnen en aangelokt door de rijkdommen van het politiek verzwakte West-Romeinse Rijk trokken vanaf de vierde eeuw meerdere voornamelijk Germaanse stammen West-Romeins gebied binnen.
Welke delen van het West Romeinse Rijk staan in 476 nog niet onder Germaanse heerschappij?
In West-Europa bleef het rijk bestaan tot 476, toen de ‘barbaarse’ generaal in Romeinse dienst Odoaker de laatste West-Romeinse keizer afzette en zichzelf tot koning van Italië liet uitroepen. Het oostelijk deel van het rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd, bleef nog tot 1453 bestaan.