Wie wordt beschouwd als gezinshoofd?

Wie wordt beschouwd als gezinshoofd?

Als u feitelijk samenwonend bent, dan kunt u tevens kiezen bij wie van de twee partners u de kinderen fiscaal ten laste legt. Bij getrouwde en wettelijk samenwonende koppels is de partner met het hoogste inkomen automatisch het gezinshoofd.

Heeft samenwonen invloed op mijn loon?

Als u of uw wettelijk samenwonende partner geen of heel weinig beroepsinkomsten (loon, werkloosheidsuitkering, pensioen, …) heeft, heeft u automatisch recht op het ‘huwelijksquotiënt’. Dat betekent dat een deel van de beroepsinkomsten van de partner met het hoogste inkomen toegekend wordt aan de andere partner.

Hoe wettelijk samenwonen ontbinden?

Het wettelijk samenwonen eindigt:

  1. automatisch door het huwelijk of het overlijden van een van de partners.
  2. vrijwillig door een gezamenlijke of een eenzijdige verklaring. Deze schriftelijke verklaring dient u in bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente. U krijgt een ontvangstbewijs.

Hoe feitelijk samenwonen beeindigen?

De wet regelt het verbreken van de feitelijke samenwoning niet. Iedere partner kan de feitelijke samenwoning beëindigen op elk moment, zonder voorwaarden, zonder enige procedure. De feitelijke samenwoning wordt niet in de wet geregeld. Ze wordt even vormvrij beëindigd als dat ze ontstaat.

Wat is het verschil tussen samenwonend en inwonend?

Woon je samen, maar staat je partner niet op het huurcontract? Dan is je partner geen medehuurder. Er is dan sprake van inwoning. Ga je samenwonen maar ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap?

Wie heeft het kind ten laste?

Over het algemeen zijn kinderen fiscaal ten laste van hun ouders. Ouders met een kind ten laste hebben recht op een hogere belastingvrije som dan als ze geen kinderen zouden hebben. Je moet deel uitmaken van hun gezin op 1 januari van het jaar dat volgt op het inkomstenjaar.

Wat verandert er als je samen gaat wonen?

Als je samenwoont zonder testament, dan gaan alle bezittingen van je partner naar de familie van je partner. Dat geldt ook voor bezittingen die voor een deel van jou zijn. Gezamenlijke bezittingen worden helemaal van jou met een verblijvingsbeding.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven