Wie zijn de erfgenamen?

Wie zijn de erfgenamen?

Het erfrecht verdeelt de erfgenamen in 4 groepen:

  • echtgenoot, geregistreerde partner en eigen kinderen (geen pleeg- of stiefkind) Als uw kinderen niet meer leven: uw kleinkinderen.
  • ouders, broers en zussen. Als uw broers en zussen niet meer leven: hun kinderen.
  • grootouders.
  • overgrootouders.

Wat is een Overbedelingsschuld?

Hoewel de langstlevende echtgenoot slechts gerechtigd is tot een bepaald deel van de nalatenschap, krijgt hij/zij door de wettelijke verdeling toch alle bezittingen. Met andere woorden: de langstlevende echtgenoot wordt overbedeeld. Hierdoor ontstaat een schuld aan de kinderen, een zogeheten ‘overbedelingsschuld’.

Wie erft er bij overlijden?

Bij een wettelijke verdeling gaat de volledige nalatenschap naar de langstlevende echtgenoot/geregistreerd partner. Dit betekent niet dat de kinderen onterft zijn. De kinderen krijgen namelijk een vordering in geld die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende.

Wie zijn erfgenamen na overlijden?

Wettelijke erfgenamen De wet kent vier groepen erfgenamen: Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten.

Wie erft er als er geen testament is?

Als er geen testament is, regelen de erfgenamen samen de erfenis. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze persoon kan een erfgenaam zijn, maar dat hoeft niet.

Wat is een Overbedelingsvordering?

Bij de afwikkeling van nalatenschappen ontstaan regelmatig overbedelingsschulden bij de langstlevende. Er is sprake van een overbedelingsschuld indien een erfgenaam bij de verdeling van de nalatenschap meer verkrijgt dan waarop deze erfgenaam op grond van zijn erfdeel recht heeft.

Wat houdt defiscalisering in?

Het niet meer betrekken in de belastingheffing; een bepaalde post is dan niet meer aftrekbaar, maar wordt ook niet meer belast. Zie ook: belasting, belastingaftrek, belastingdruk.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven