Inhoudsopgave
Wie zit er in de wetgevende macht?
De federale wetgevende macht maakt de wetten en controleert de uitvoerende macht. Ze wordt uitgeoefend door het parlement en de koning. Het parlement bestaat uit twee kamers, de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers. De scheiding der machten geldt ook op het niveau van de gemeenschappen en de gewesten.
Wat betekent Koning en Staten-Generaal hebben de wetgevende macht?
Wetgevende macht. In artikel 81 staat dat de regering en de Staten-Generaal samen de wetten vaststellen. Dit betekent dat de regering de Staten-Generaal nodig heeft om wetten te maken, en de Staten-Generaal de regering. De wetgevende macht is hierdoor gecentreerd rond deze twee publieke organen.
Wie zit er in het federaal parlement?
Het federaal parlement bestaat in België uit twee kamers: de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers worden de 150 volksvertegenwoordigers rechtstreeks verkozen bij algemeen stemrecht. Op vlak van talen is de Kamer samengesteld uit 88 Nederlandstaligen en 62 Franstaligen.
Wie hebben binnen de gemeente de uitvoerende macht?
Gemeenten. In de gemeenten berust de uitvoerende macht bij de burgemeester en de schepenen, verenigd in het College van burgemeester en schepenen.
Wat is de wetgevende macht in een land?
Wetgevende macht. De wetgevende macht is een grootheid uit het staatsrecht. Deze staatsmacht bepaalt de inhoud van de wetten en het recht in een land. De wetgevende macht in een land maakt de wet. De wet bestaat uit regels waar iedereen zich in dit land aan dient te houden.
Wat is de wetgevende macht in een provincie?
In provincies berust de wetgevende macht bij de provincieraad waarvan de leden voor 6 jaar zijn verkozen. Zes verkozen leden uit de provincieraad vormen de uitvoerende macht, de bestendige deputatie. Een door de Vlaamse overheid aangestelde gouverneur is voorzitter zonder stemrecht.
Wat is de spreiding van de wetgevende macht in Nederland?
Het gaat tegenwoordig vooral om de spreiding van wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht. Zij kunnen elkaar dan controleren en verbeteren. Hoe is het in Nederland in de praktijk geregeld? De wetgevende macht bestaat uit het parlement en de regering.
Wat is de wetgevende macht van het parlement?
De wetgevende macht bestaat uit het parlement en de regering. Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. De meeste wetsvoorstellen komen van de regering. Het parlement moet vervolgens instemmen met het wetsvoorstel, anders kan het geen wet worden.