Inhoudsopgave
Wie zit in de Kiesraad?
De Kiesraad is een Nederlands zelfstandig bestuursorgaan, gevestigd in Den Haag. De Kiesraad adviseert de regering en het parlement in wetgevende en uitvoeringstechnische zaken betreffende het kiesrecht en verkiezingen.
Hoe houden partijen een verkiezingscampagne?
De verkiezingscampagne is een actie die wordt georganiseerd in de periode voordat de verkiezingen zijn. De campagne kan zich uiten in het posters ophangen of het folderen door leden van een politieke partij op drukbezochte plekken. Ook wordt onder meer gebruikgemaakt van propagandaspotjes op de televisie.
Hoeveel stembussen Nederland?
Een stemdistrict bestaat doorgaans uit 1000 à 2000 kiesgerechtigden en in de praktijk zijn er in Nederland een kleine 10 000 stembureaus.
Welke verkiezingen zijn er?
Welke verkiezingen zijn er? Er zijn verkiezingen voor de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraden en het Europees Parlement. De Europese verkiezingen zijn elke 5 jaar, alle andere verkiezingen elke 4 jaar.
Wanneer zijn de reguliere verkiezingen gehouden?
Volgens artikel 54 van de Nederlandse Grondwet en artikel B1 van de Kieswet worden leden rechtstreeks gekozen. In beginsel geldt de verkiezing volgens artikel C1 van de Kieswet voor een periode van vier jaar. De laatste reguliere verkiezingen vonden plaats op 15 maart 2017 .
Wanneer vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats?
Verkiezingen voor de Tweede Kamer vinden volgens de Kieswet in principe elke vier jaar plaats, in maart. Als er in dat jaar al verkiezingen worden gehouden voor de gemeenteraad of voor Provinciale Staten, worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden in mei. Soms kan er besloten worden om vervroegde verkiezingen te houden.
Wanneer worden de Europese verkiezingen gehouden?
De meeste verkiezingen worden om de 4 jaar gehouden. Er zijn verkiezingen voor de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraden en het Europees Parlement. De Europese verkiezingen zijn elke 5 jaar, alle andere verkiezingen elke 4 jaar.