Inhoudsopgave
- 1 Wie zitten er namens Nederland in de Europese Commissie?
- 2 Wie is de huidige voorzitter van de Europese Unie?
- 3 Wie zit er in de Europese Raad?
- 4 Welke bevoegdheden heeft de Europese Commissie?
- 5 Wat is de taak van de voorzitter van de Europese Raad?
- 6 Welke EU instelling heeft elk half jaar een andere voorzitter?
- 7 Welk land heeft de meeste zetels in het Europees Parlement?
- 8 Wat is de rol van de Europese Raad?
Wie zitten er namens Nederland in de Europese Commissie?
De huidige Nederlandse Eurocommissaris is Frans Timmermans (PvdA). De eerste Nederlandse eurocommissaris was van 1958 tot 1973 Sicco Mansholt van de PvdA. Hij was eurocommissaris van de landbouw.
Wie is de huidige voorzitter van de Europese Unie?
Sinds 1 december 2019 is de Belgische oud-premier Charles Michel de vaste voorzitter. Zijn voorganger, Donald Tusk, leidde de Europese Raad vanaf 1 december 2014. Diens voorganger was de Belg Herman Van Rompuy; hij was de eerste vaste voorzitter van de Europese Raad (vanaf 1 december 2009).
Welk land heeft momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie?
Op dit moment is Slovenië voorzitter van de Europese Unie (EU). Nederland was dit in de eerste helft van 2016. Het eerstvolgende Nederlandse voorzitterschap is in 2029.
Wie zit er in de Europese Raad?
De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie i, de vaste voorzitter i en de voorzitter van de Europese Commissie i. De Hoge Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid i woont de bijeenkomsten van dit orgaan ook bij.
Welke bevoegdheden heeft de Europese Commissie?
Instellingen en organen van de Europese Unie De Commissie is de enige Europese instelling die bevoegd is om voorstellen voor nieuwe Europese wetgeving te doen en beschikt over belangrijke uitvoeringsbevoegdheden op beleidsterreinen als mededinging en handel met derde landen.
Hoe worden leden van de Europese Commissie gekozen?
De voorzitter van de Europese Commissie wordt gekozen door het Europees Parlement met meerderheid van de leden, na een voordracht van de Europese Raad. De Raad draagt een kandidaat-voorzitter voor ‘rekening houdend met de verkiezingen van het Europees Parlement en na passende raadplegingen’ (artikel 17.7 VEU).
Wat is de taak van de voorzitter van de Europese Raad?
Voorzitter van de Europese Raad – Charles Michel leidt de Europese Raad bij het vaststellen van de algemene beleidslijnen en -prioriteiten van de EU, in samenwerking met de Commissie. bevordert de cohesie en consensus binnen de Europese Raad. vertegenwoordigt de EU bij buitenlandse en veiligheidsaangelegenheden.
Welke EU instelling heeft elk half jaar een andere voorzitter?
Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie.
Hoe is het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie geregeld?
Het voorzitterschap van de Raad rouleert tussen de EU‑lidstaten en wisselt om de 6 maanden. Tijdens die 6 maanden zit het voorzitterschap vergaderingen voor op elk niveau binnen de Raad, en levert het zo een bijdrage tot de continuïteit van de werkzaamheden van de EU in de Raad.
Welk land heeft de meeste zetels in het Europees Parlement?
Duitsland (82,5 miljoen inwoners) heeft 96 zetels, dus één zetel voor 859.000 inwoners. Malta daarentegen (0,4 miljoen inwoners) heeft 6 zetels, dus één zetel voor 67.000 inwoners.
Wat is de rol van de Europese Raad?
Volg de voorzitter van de Europese Raad op: De Europese Raad bepaalt de algemene politieke beleidslijnen en prioriteiten van de EU. Hij maakt geen deel uit van de wetgevende instellingen van de EU, en is dus niet betrokken bij het onderhandelen over en aannemen van EU‑wetten.
Welke taken heeft de Europese Raad?
De Europese Raad bestaat uit de staatshoofden of regeringsleiders van de lid-staten en de voorzitter van de Commissie. De Europese Raad geeft de Unie de voor haar ontwikkeling noodzakelijke impulsen en stelt, in samenspraak met het Europees Parlement, de algemene politieke richtsnoeren van de Unie vast.