Inhoudsopgave
Wat zijn bijzondere manoeuvres in het verkeer?
Fileparkeren, achteruitrijden in een bocht en de hellingproef. Eén ding hebben al deze manoeuvres gemeen met elkaar: ze vallen allemaal onder de zogenaamde bijzondere verrichtingen.
Wat is een bijzondere manoeuvre?
Bijzondere manoeuvres zijn: wegrijden; achteruit rijden; vanuit een uitrit de weg oprijden; keren; invoegen; een uitrijstrook oprijden; van rijstrook verwisselen.
Wie heeft voorrang bij een bijzondere manoeuvre?
Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor …
Wat zijn bijzondere verrichtingen?
Bijzondere manoeuvres – gegarandeerd bij afrijden
- Stopopdracht.
- Recht achteruitrijden.
- In bocht achteruitrijden.
- Halve draai.
- Keren door steken.
- Fileparkeren – vooruit en achteruit.
- Vooruit en achteruit parkeren in parkeervak.
- Rijstrook wisselen / zijdelings verplaatsen.
Wat zijn de voorrangsregels?
De hoofdregel is: bestuurders van rechts hebben voorrang. Denk bijvoorbeeld aan een kruising. Die voorrang geldt overigens alleen als er geen andere verkeerstekens, zoals voorrangsborden of haaientanden staan. Fietsers hebben ook voorrang van rechts, voor voetgangers geldt dit niet, omdat zij geen bestuurders zijn.
Is wegrijden een bijzondere verrichting?
Zo zijn manoeuvres zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen allemaal bijzondere manoeuvres volgens art. 54 RVV.
Wat is geen bijzondere manoeuvre?
Inparkeren is geen bijzondere manoeuvre, omdat je niet invoegt in een andere verkeersstroom. Een leeg parkeervak is geen verkeersstroom.
Is invoegen een bijzondere verrichting?
Voorrang verlenen Invoegen is een bijzondere verrichting. Dat betekent dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders op de doorgaande rijbaan. Dan heeft hij voorrang op iemand die wel van rijstrook wisselt en dus een bijzondere verrichting doet.
Is parkeren een bijzondere verrichting?
Is het dan wel mogelijk om de aansprakelijkheidsvraag te beantwoorden door te achterhalen of uitparkeren of inparkeren een bijzondere manoeuvre is? Jazeker! Inparkeren is geen bijzondere manoeuvre, omdat je niet invoegt in een andere verkeersstroom. Een leeg parkeervak is geen verkeersstroom.
Is uitvoegen een bijzondere manoeuvre?
Wisselen van rijbaan is een bijzondere manoeuvre. Bij een bijzondere manoeuvre moet een bestuurder al het andere verkeer voorrang verlenen. Dit staat in artikel 54 RVV.
Wat betekent vrijstelling bijzondere verrichtingen?
Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat de examinator je hierop niet meer toetst bij je eerstvolgende praktijkexamen auto.
Welke bijzondere verrichtingen motor?
Alle bijzondere verrichtingen op een rijtje
- Achteruit parkeren (cluster 1)
- Langzame slalom (cluster 2)
- Wegrijden uit een parkeervak (cluster 2)
- Denkbeeldige acht (cluster 2)
- Stapvoets rechtdoor rijden (cluster 2)
- Halve draai (cluster 2)
- Uitwijkoefening (cluster 3)
- Snelle slalom (cluster 3)