Is educatief verlof verplicht?
Werknemers hebben het recht om een erkende opleiding te volgen tijdens hun werkuren, mét loonbehoud. Dat is het zogenaamde ‘Educatief Verlof’. Als werkgever kan je dit niet weigeren, maar er moet wel een akkoord zijn wat betreft de (werk)planning.
Kan de werkgever betaald educatief verlof weigeren?
Het betaald educatief verlof is een recht voor de werknemer. De werkgever kan bijgevolg niet weigeren, maar de planning van het verlof moet in overleg met de werkgever gebeuren.
Hoe vraag ik educatief verlof aan?
U moet het educatief verlof opnemen in de periode tussen de dag dat uw opleiding begint of, als u zich later ingeschreven hebt, de dag dat u voor het eerst aanwezig bent in de opleiding, en de datum van het laatste examen van de eerste zittijd.
Is educatief verlof betaald?
Werknemers die educatief verlof opnemen hebben recht op de betaling van hun normale loon op het gewone tijdstip, eventueel begrensd tot € 2.928 bruto per maand (bedrag geldig voor schooljaar 2018-2019).
Kan je werkgever je verlof weigeren?
Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: Reeds ingediend verlof van collega’s in dezelfde periode. Afwezigheid van collega’s of vervangers om een andere reden, bijvoorbeeld ziekte.
Hoeveel educatief verlof per studiepunt?
Per afgelegd studiepunt is er recht op 4 uren VOV totdat uw persoonlijke maximum voor dat schooljaar is bereikt (6 uur per studiepunt voor graduaten). Voor deze opleidingen heeft een laattijdige inschrijving geen invloed op het concreet aantal uren VOV waarop deze opleiding recht geeft.
Wie heeft recht op Vlaams Opleidingsverlof?
Wie heeft recht op Vlaams opleidingsverlof? De opleiding is geregistreerd in de ‘opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives’; Je werknemer is ingeschreven voor minstens 3 studiepunten, 32 contacturen of 32 lestijden; Je werknemer werkt minstens 50% in de privésector in het Vlaams Gewest.
Welke opleidingen geven recht op Vlaams Opleidingsverlof?
Welke opleidingen komen in aanmerking?
- Hij een loopbaangerichte opleiding volgt. Dat is een opleiding die een werknemer opneemt die loopbaanbegeleiding volgt.
- Hij een arbeidsmarktgerichte opleiding volgt.
- Hij examens aflegt bij de Vlaamse examencommissie, of examens aflegt in het kader van een ervaringsbewijs.