Inhoudsopgave
- 1 Hoe voorafbetalingen berekenen?
- 2 Hoe voorafbetalingen terugvragen?
- 3 Hoeveel moet ik Voorafbetalen?
- 4 Hoe werkt het systeem van de voorafbetalingen?
- 5 Wat wordt er bedoeld met de voorafbetaling?
- 6 Hoeveel korting bij voorafbetaling belastingen?
- 7 Kan een vennootschap voorafbetalingen doen?
- 8 Hoe vermijdt U voorafbetalingen?
Hoe voorafbetalingen berekenen?
Hoe wordt de bonificatie berekend?
- bedrag van de 1ste voorafbetaling (VA1) x 1,50 %
- bedrag van de 2de voorafbetaling (VA2) x 1,25 %
- bedrag van de 3de voorafbetaling (VA3) x 1,00 %
- bedrag van de 4de voorafbetaling (VA4) x 0,75 %
Hoe wordt de Belastingvermeerdering berekend?
Door op tijd voldoende voorafbetalingen te doen, voorkomt uw vennootschap een belastingvermeerdering. Voor het aanslagjaar 2020 is het tarief van die vermeerdering 6,75 %. We berekenen dus eerst een vermeerdering en nadien trekken we de voordelen af die horen bij de gedane voorafbetalingen.
Hoe voorafbetalingen terugvragen?
U kan deze voorafbetaling terugvragen via http://www.myminfin.be/. Klik dan op ‘mijn betalingen’ en nadien op ‘voorafbetalingen’. Dan kan jij bij ‘voorafbetalingen beheren’ kiezen voor ‘aanvraag terugbetaling van een voorafbetaling’. Een idee: U kunt ook overwegen om de volledige terugbetaling te vragen.
Wat is Belastingvermeerdering?
Je vennootschap wordt verondersteld om doorheen het jaar voorschotten te betalen op de uiteindelijke belasting. Doet je vennootschap deze voorafbetalingen niet, dan rekent de fiscus een belastingvermeerdering aan: een soort interest op je laattijdige betaling.
Hoeveel moet ik Voorafbetalen?
4. De bonificatie
AJ 2018 | AJ 2020 | |
---|---|---|
– bedrag van de 1e voorafbetaling × | 1,5% | 1,5% |
– bedrag van de 2e voorafbetaling × | 1,25% | 1,25% |
– bedrag van de 3e voorafbetaling × | 1,00% | 1,00% |
– bedrag van de 4e voorafbetaling × | 0,75% | 0,75% |
Hoe voorafbetalingen doen vennootschap?
Betaalinstructies voorafbetalingen :
- betaal bij voorkeur via een bankrekening die op naam van uw vennootschap is geopend;
- betaal op rekening: BE61 6792 0022 9117 (BIC: PCHQ BEBB) van de Dienst Voorafbetalingen Vennootschappen;
Hoe werkt het systeem van de voorafbetalingen?
Als u voorafbetalingen doet kunt u een bonificatie (= een korting op uw belasting) krijgen. Deze bonificatie kan worden verleend aan alle natuurlijke personen die, na aftrek van de voorheffingen en andere verrekenbare uitgaven, nog belasting op hun inkomsten verschuldigd zijn.
Waar vind ik attest voorafbetalingen?
Je krijgt de fiscale attesten telkens in het begin van het jaar dat volgt op het inkomstenjaar. Dat kan zowel elektronisch als via de post. Houd dus zeker beide kanalen in het oog. Heb je niets ontvangen, raadpleeg dan even het onlineplatform MyMinfin van de overheid.
Wat wordt er bedoeld met de voorafbetaling?
Voorafbetalingen vormen eigenlijk een voorschot op de eindbelasting die u volgens het aanslagbiljet verschuldigd zal zijn. Ze zijn vergelijkbaar met de bedrijfsvoorheffing op het loon van werknemers.
Hoe werken voorafbetalingen?
Hoeveel korting bij voorafbetaling belastingen?
bedrag van de 1ste voorafbetaling (VA1) x 1,50 % bedrag van de 2de voorafbetaling (VA2) x 1,25 % bedrag van de 3de voorafbetaling (VA3) x 1,00 % bedrag van de 4de voorafbetaling (VA4) x 0,75 %
Wat is een bonificatie?
Een bonificatie is een belastingvermindering. Als u genoeg voorafbetalingen doet, krijgt u een korting op uw te betalen belasting.
Kan een vennootschap voorafbetalingen doen?
Vennootschappen die geen of niet tijdig voorafbetalingen doen riskeren een belastingvermeerdering. Opgelet! De ondernemingen die op basis van artikel 15 van het Wetboek van Vennootschappen beschouwd worden als kleine ondernemingen, zijn niet verplicht om voorafbetalingen te doen voor de eerste drie boekjaren vanaf hun oprichting.
Wat is een voorafbetaling vennootschapsbelasting?
Verwacht je dit boekjaar belastingen verschuldigd te zijn op je winst, is het aangewezen een voorafbetaling vennootschapsbelasting te voorzien. Door tijdige en voldoende voorafbetalingen te doen, vermijdt uw vennootschap immers deze belastingvermeerdering van 6,75%.
Hoe vermijdt U voorafbetalingen?
Door tijdige en voldoende voorafbetalingen te doen, vermijdt uw vennootschap immers deze belastingvermeerderingvan 6,75%. Deze vermeerdering wordt namelijk verminderd met het totale bedrag van de voordelen verbonden aan de uitgevoerde voorafbetalingen : bedrag van de 1ste voorafbetaling (10 april 2020*) x 9,00 %.
Wanneer krijgen vennootschappen een belastingverhoging?
Vennootschappen krijgen een belastingverhoging aangerekend als ze onvoldoende of geen voorafbetaling vennootschapsbelasting uitvoeren. Het tarief van deze verhoging bleef voor 2020 (aanslagjaar 2021) ongewijzigd. Een artikel met praktische tips !