Welk artikel biedt de regering de mogelijkheid om de Koning tot de orde te roepen als hij zich onverhoopt boven de wet zou stellen?

Welk artikel biedt de regering de mogelijkheid om de Koning tot de orde te roepen als hij zich onverhoopt boven de wet zou stellen?

Gedoeld op de Koning als deel van de regering wordt in de artikelen 55 («De Koning is onschendbaar, de ministers zijn verantwoordelijk.»), 120, eerste lid («De Koning zendt zijn voorstellen, hetzij van wet, hetzij andere, aan de Tweede Kamer bij een schriftelijke boodschap of door een commissie.») en 130 («De Koning …

Waarom wilde Willem II een nieuwe grondwet?

De Eerste Kamer stelde dat elke grondwetswijziging van de Koning uit diende te gaan. In 1845 strandde het voorstel tevens in de Tweede Kamer. Willem II nodigde de Tweede Kamervoorzitter, Boreel van Hogelanden, uit om de mening van de Tweede Kamer over een gewenste Grondwetsherziening te geven.

Wat is de wijziging van de grondwet?

Een wijziging van de Grondwet begint ermee dat de Staten-Generaal een overwegingswet (ook wel verklaringswet genoemd) aannemen (aanvaarding in eerste lezing). Deze wet wijzigt niet de grondwet, maar is een “verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet”.

Wanneer kwam de eerste Nederlandse Grondwet tot stand?

Gijsbert Karel van Hogendorp rond 1810 De eerste Nederlandse Grondwet na de annexatie van Nederland (1806-1813) door Napoleon kwam in 1814 tot stand. De huidige grondwet dateert uit 1983, en wordt gezien als een directe erfgenaam van de Grondwet van 1815.

Wat is de Nederlandse Grondwet?

De Nederlandse Grondwet regelt bijvoorbeeld de rol van het staatshoofd en van de ministers, de bevoegdheden van rechters en de taken van de gemeenten en provincies. Bovendien stelt de wet vast welke invloed en macht de Nederlandse burgers hebben. Andere wetten mogen niet in strijd zijn met de Grondwet.

Wanneer werd de eerste grondwet in Nederland ingevoerd?

De eerste Grondwet in Nederland, de Staatsregeling voor het Bataafsche Volk, werd op 1 mei 1798 door de Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek ingevoerd. Deze grondwet was geschreven naar Frans voorbeeld. Hiermee werden de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat gelegd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven