Wat is drang en dwang?

Wat is drang en dwang?

Dwang en drang zijn vormen van beïnvloeding die beogen om iemand iets te laten ondergaan of iemand aan te zetten tot bepaald handelen, hetzij bepaald handelen juist na te laten. Daarmee wordt iemands keuzevrijheid beperkt of zelfs, bij toepassing van dwang, geheel weggenomen.

Wat zijn dwangmiddelen in de zorg?

Het kunnen handelingen of interventies zijn, maar ook regels die door zorgverleners aan een cliënt onder dwang worden opgelegd. Onder dwang wordt elk handelen begrepen waarvoor geen toestemming is gegeven door een verzorgde of, bij wilsonbekwaamheid, diens wettelijke vertegenwoordiger.

Wat is terugdringen van drang en dwang?

Centraal in het HIC-concept staat het terugdringen van dwang en drang, door te stimuleren dat de patiëntde eigen regie herwint. Uitgangspunt daarbij is dat iemand die ernstig ziek is niet alleen gelaten wordt en dat drang en dwang zo weinig mogelijk worden toegepast.

Wat is drang en dwang jeugdzorg?

Over drang wordt heel verschillend gedacht. Jeugdigen en ouders zien drang al snel als dwang: hulp die wordt opgelegd, waarbij ze geen keuze of eigen inbreng meer hebben. Zij willen dat hulp aan ouders en jeugdigen in de jeugdzorg vrijwillig blijft, ook als de hulp intensiever wordt.

Wat houdt drang in?

In de eerste betekenis houdt drang in dat professionals hun autoriteit kunnen gebruiken om aan te dringen op verandering. Door opvoeders kan dit als drang worden ervaren (drang kan ontaarden in intimidatie wanneer de druk wordt uitgeoefend op andere gronden dan de professionaliteit vanuit het belang van het kind).

Wat wordt in de WZD bedoeld met het zoeken naar alternatieven?

Alternatieven zijn minder ingrijpende maatregelen waar de cliënt wél mee instemt. Het zoeken hiernaar vraagt creativiteit van zorgverleners. De Alternatievenbundel onvrijwillige zorg (pdf, 2019) van Vilans geeft inspiratie en voorbeelden. Als een cliënt zich verzet, is er alsnog sprake van onvrijwillige zorg.

Welke middelen en maatregelen zijn er in de zorg?

Middelen en maatregelen zijn dwangmaatregelen om een noodsituatie op te lossen. Ze mogen alleen ingezet worden als het echt niet anders kan. Het gaat om separatie, afzondering, fixatie, medicatie, of toediening van vocht/voedsel. In het behandelplan beschrijft de arts welke behandeling en zorg de patiënt krijgt.

Wat valt onder de Wzd?

De Wet zorg en dwang regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie).

Wat wordt verstaan onder onvrijwillige zorg?

Onvrijwillige zorg is: zorg waarmee de cliënt of zijn vertegenwoordiger niet instemt en zorg waarmee de vertegenwoordiger heeft ingestemd maar waartegen de cliënt zich verzet.

Wat is de kern van Wet zorg en dwang?

De kern van de Wet zorg en dwang is ‘Nee, tenzij’. De zorg voor ouderen met dementie en mensen met een beperking moet zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden. Het uitgangspunt van de Wet zorg en dwang is dat onvrijwillige zorg daarbij niet wordt toegepast, tenzij het niet anders kan.

Wat zijn vrijheidsbeperkende maatregelen jeugdzorg?

→ Vrijheidsbeperkende maatregel: beperking van vrijheid om het eigen leven in te richten, waardoor de jeugdige iets moet doen of laten.

Wat is een Drangtraject?

Met een drangtraject wordt verwezen naar hulp aan een gezin in het vrijwillige kader met als doel het voorkomen van een kinderbeschermingsmaatregel (gedwongen hulp). Deze vrijwillige hulp is dan ook niet vrijblijvend. Jeugdbeschermers dreigen met ingrijpende maatregelen, zonder dat een rechter de situatie beoordeelt.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven