Kan je genezen van paniekaanvallen?

Kan je genezen van paniekaanvallen?

Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de patiënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.

Wat is paniek stoornis?

Wat is een paniekstoornis? Wanneer u vaak (ook zonder aanleiding) in paniek raakt en u tussendoor steeds bang bent om opnieuw een paniekaanval te krijgen, dan heeft u een paniekstoornis. De angst voor een paniekaanval kan uw leven gaan beheersen.

Welke therapie bij paniekaanvallen?

De meest gebruikte behandeling bij een paniekstoornis is cognitieve gedragstherapie. Daarbij wordt altijd exposure in vivo ingezet, omdat iedereen met een paniekstoornis bepaalde plekken vermijdt. Medicatie (antidepressiva) kan in sommige gevallen ook worden voorgeschreven.

Wat zijn de symptomen van een angststoornis?

Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van:

  • hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven.
  • benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst.
  • tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten.
  • droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree.
  • hoofdpijn, rood worden, flauwvallen.

Waar komt angst en paniek vandaan?

Er is niet één oorzaak voor het ontstaan van een paniekstoornis. Waarschijnlijk ontstaat een paniekstoornis door een combinatie van oorzaken zoals erfelijkheid, opvoeding en hormonen. Kinderen van een ouder met een paniekstoornis hebben meer kans dat ze zelf ook een paniekstoornis krijgen.

Is een paniekaanval gevaarlijk?

U niet de enige bent die overvallen wordt door angst of een paniekaanval. Sterker nog, een op de vijf mensen in Nederland krijgt wel eens met een angststoornis te maken. Paniekaanvallen en -stoornissen zijn ontzettend lastig, maar goed behandelbaar.

Waarom krijgen mensen paniekaanvallen?

Is een paniekaanval hetzelfde als hyperventilatie?

Paniekaanval is niet hetzelfde als hyperventilatie Als u snel en veel ademhaalt, heeft u hyperventilatie. Als u erg bang bent kunt u gaan hyperventileren. Dit komt dus ook voor bij een paniekaanval. Hyperventilatie is dus een bijkomend verschijnsel van een paniekaanval, en niet de oorzaak.

Waardoor krijg je een paniekaanval?

Bij sommige mensen treedt de eerste paniekaanval op na een ingrijpende gebeurtenis of na stress, bijvoorbeeld een lichamelijke ziekte, een bevalling, een verhuizing, stress op het werk, of het verlies van een dierbaar persoon.

Wat gebeurt er in je lichaam bij angst?

Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven