Inhoudsopgave
- 1 Kun je in de overgang zijn als je nog menstrueert?
- 2 Hoe lang ongesteld tijdens overgang?
- 3 Kan je nog kinderen krijgen in de overgang?
- 4 Hoe lang ongesteld Na beginnen pil?
- 5 Welk maandverband is het beste bij hevige menstruatie?
- 6 Wat is de oorzaak van bloedverlies na de overgang?
- 7 Hoe weet je of je in de vervroegde overgang bent?
Kun je in de overgang zijn als je nog menstrueert?
Je laatste menstruatie noemen we de menopauze. De overgang is de weg ernaartoe. Die start soms al een paar jaar voor de menopauze. Je kan dus ook overgangsklachten hebben terwijl je nog menstrueert.
Hoe lang ongesteld tijdens overgang?
De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna.
Wat te doen bij hevige menstruatie in de overgang?
Wat ook kan helpen bij hevig bloedverlies zijn NSAID’s (ibuprofen, naproxen, diclofenac). Deze pijnstillers worden soms geadviseerd tijdens de eerste drie dagen van de menstruatie om zo de hoeveelheid bloedverlies te verminderen (3). En ze helpen ook tegen menstruatiekrampen mocht je daar last van hebben.
Wat kan de oorzaak zijn van bloedverlies?
Soms treedt op het tijdstip van de eisprong een kleine bloeding op (ovulatiebloeding). Ook bij onregelmatig bloedverlies kunnen poliepen, infectie, goedaardige gezwellen, kanker, spiraaltje… aan de basis liggen, evenals anticonceptie en sommige geneesmiddelen.
Kan je nog kinderen krijgen in de overgang?
Ja, een zwangerschap in de overgang is nog steeds mogelijk. Wanneer je in de overgang komt, is namelijk niet meteen je menstruatie ten einde. Zolang je nog menstrueert – ook al heb je een onregelmatige menstruatiecyclus door veranderende hormoonspiegels – heb je nog een eisprong.
Hoe lang ongesteld Na beginnen pil?
De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang. Bij sommige pilsoorten is er geen stopweek, je maakt de strip af en begint zodra die op is met een nieuwe pilstrip. Je kunt ook beginnen met de pil als je niet ongesteld bent.
Hoe lang duurt eerste menstruatie na stoppen pil?
Een normale cyclus (van dag 1 van je menstruatie tot dag 1 van je volgende menstruatie) duurt tussen de 21 en 35 dagen. De eerste maanden na het stoppen met de pil kan het veel langer duren voordat je weer ongesteld wordt. Gemiddeld duurt het tussen de 6 maanden en een jaar voordat er weer een regelmatige cyclus is.
Wat te doen bij hevig bloedverlies?
Klachten die te maken hebben met hevig menstrueel bloedverlies kunnen door onze gynaecologen op verschillende manieren worden behandeld:
- Medicijnen (zonder hormonen)
- Hormoontherapie (pil of spiraaltje)
- Verwijderen van de binnenkant van de baarmoeder.
- Verwijderen van een vleesboom of poliep.
- Verwijderen van de baarmoeder.
Welk maandverband is het beste bij hevige menstruatie?
Natracare Maxi maandverband is een goed voorbeeld. Het is zacht en absorberend, waardoor je de hele nacht comfortabel blijft. Meestal heb je maar één maandverband nodig om de nacht door te komen zonder lekkages. Maar soms is je menstruatie zo zwaar dat dat niet genoeg is.
Wat is de oorzaak van bloedverlies na de overgang?
Voor de overgang maken de eierstokken nog hormonen. Vleesbomen kunnen dan een oorzaak zijn voor onregelmatig of hevig bloedverlies. Na de overgang zijn vleesbomen niet meer actief. Ze worden vaak ook kleiner. Bij 5 op de 100 vrouwen met bloedverlies na de overgang wordt er een vleesboom gevonden.
Wanneer kan abnormaal bloedverlies optreden?
Je kunt abnormaal bloedverlies vermoeden als je meer maandverbanden of tampons nodig hebt dan normaal, als je ook ’s nachts een nieuw verband nodig hebt en als het menstruatiebloed klonters bevat. Bij onregelmatig bloedverlies komt de bloeding op een abnormaal tijdstip in de cyclus. Ook bloedverlies na het vrijen kan optreden.
Hoe doe je bloedverlies na een vrijpartij?
Vandaar dat je na een vrijpartij tijdens de overgang bloedverlies kunt hebben. Van een beetje lichtrood bloed of bruine afscheiding tot bij wijze van spreken hevig menstrueren. Dat kan kort na de vrijpartij zijn, maar ook enkele uren later. Ook een poliep of ontsteking van de baarmoedermond kan na de seks ervoor zorgen dat je gaat bloeden.
Hoe weet je of je in de vervroegde overgang bent?
Bij een vervroegde menopauze is de eicelvoorraad al op jongere leeftijd uitgeput. Vaak merkt u pas iets als u stopt met de pil. Uw menstruatie komt niet terug, terwijl u niet zwanger bent. Typische overgangsklachten als opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, droge huid en droge vagina komen ook voor.