Waarom huurcontract laten registreren?
Waarom moet een huurcontract geregistreerd worden? Het registreren van een huurcontract verleent het huurcontract een ‘vaste datum’. Dat wil zeggen dat niemand die datum nog kan betwisten en dat het contract ‘bindend’ is ‘voor derde partijen’. Dat is belangrijk voor zowel de huurder en de verhuurder.
Hoeveel tijd heb je om een huurcontract te registreren?
De verhuurder of de huurder moet een huurcontract van een goed dat niet uitsluitend bestemd is voor bewoning laten registreren binnen de vier maanden na de ondertekening. De registratie is niet gratis voor dit type huurcontract. Als ze buiten deze termijn wordt uitgevoerd, wordt een boete aangerekend.
Waarom een huurcontract?
De registratie van het huurcontract levert de verhuurder een fiscaal voordeel op en bescherming voor het geval de huurder vertrekt. Deze vormt ook voor de huurder een waarborg: in geval van overdracht van de eigendom zal de nieuwe eigenaar het huurcontract moeten naleven.
Waar moet je huurcontract laten registreren?
Er zijn verschillende manieren om een huurcontract te laten registeren: dit kan rechtstreeks bij het bevoegde registratiekantoor, per post of via internet. Naast de huurovereenkomst, moet ook de bijhorende plaatsbeschrijving verplicht geregistreerd worden.
Hoe moet je een huurcontract laten registreren?
Bij de verhuur van een onroerend goed wordt er een huurcontract afgesloten tussen een eigenaar en een huurder. Het is verplicht om het huurcontract te laten registreren. Laat uw contract ofwel online via MyRent , ofwel per post registreren.
Hoe kan ik weten of mijn huurcontract geregistreerd is?
Via MyMinFin kan een huurder nagaan of het contract geregistreerd is. (Meld u aan met uw e-ID of via Itsme. Klik op ‘Mijn huurcontracten raadplegen’ in de rubriek ‘Mijn woning en mijn onroerende goederen’). En ook bij het registratiekantoor (tegenwoordig ook ‘dienst rechtszekerheid’ gedoopt) kan hij dit navragen.
Wat als huurcontract te laat geregistreerd is?
Wat er gebeurt als je als verhuurder nalaat om de huurovereenkomst tijdig te registreren, of wanneer je als huurder het contract geregistreerd wil zien en je huisbaas dat weigert? Een verhuurder die zijn overeenkomst niet binnen de twee maanden laat registreren, moet daar een boete van 25 euro voor betalen.