Inhoudsopgave
Hoe werkt cybercrime?
Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. De hackers proberen vaak achter gegevens te komen waarmee ze mensen en bedrijven geld afhandig kunnen maken. Cybercrime betekent dat er via een virus toegang wordt genomen in uw computer.
Waarom cybercrime?
Herken cybercrime. Hackers vallen je bedrijf op verschillende manieren aan. Het doel is vaak: toegang krijgen tot je inloggegevens of andere gevoelige informatie. Die gegevens verkopen ze door, gebruiken ze om je af te persen en voor zakelijke identiteitsfraude, of om geld van je rekening te halen.
Is cybercriminaliteit strafbaar?
Cybercriminelen in Nederland kunnen rekenen op een hoge straf. Criminelen die computergegevens vernielen, kunnen een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen. Personen die computersystemen ontoegankelijk maken, kunnen ook een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen. Dan wordt de maximale gevangenisstraf 5 jaar.
Is online bedreigen cybercriminaliteit?
Het bedreigen of stalken van je ex-vriend(in) via het internet is geen cybercrime. Je gebruikt wel een ICT-middel, bijvoorbeeld een computer maar richt je tegen een persoon. Je kunt hier natuurlijk wel altijd melding van maken of aangifte doen bij de politie.
Wat doet de politie tegen cybercrime?
De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercriminaliteit samen met veel organisaties in het binnen- en buitenland. Er zijn speciale teams tegen high tech crime, ofwel de ingewikkeltste vormen van cybercrime. Wereldwijd werkt de Nederlandse politie in de opsporing samen met onder meer Europol, Interpol en de FBI.
Wie zijn de slachtoffers van cybercrime?
Slachtofferschap cybercrime. In 2019 is 13 procent van de Nederlanders slachtoffer geweest van een of meerdere cybercrimedelicten; een aandeel dat iets hoger ligt dan in 2017 (11 procent) en 2012 (12 procent). Hacken komt het meest voor, gevolgd door koop- en verkoopfraude, cyberpesten en ten slotte identiteitsfraude.
Hoe is het gesteld met het bewustzijn van de gevaren van cyber criminaliteit?
Het hebben van ervaring, kennis en bewustzijn van de aanwezigheid van het risico of gevaar speelt hierbij een belangrijke rol. Zo is aandacht voor het risico in de so- ciale omgeving (een kennis is slachtoffer geworden van phishing of malware) of in de media een belangrijke trigger van risicoperceptie.
Waar kan ik internetoplichting melden?
Als je als bedrijf of organisatie geconfronteerd wordt met een netwerk- of internetincident en dit wil melden of in alle vertrouwen advies wil vragen kan dit bij CERT.be, het Federale Cyber Emergency ResponsTeam. Een online misdrijf kan je aangeven bij de politie in je lokale politiekantoor.