Is naar een aanwijzend voornaamwoord?

Is naar een aanwijzend voornaamwoord?

Je kunt het voor een zelfstandig naamwoord zetten. Als je verwijst naar een het-woord gebruik je dit, dat of zulk. Verwijs je naar een de-woord, dan gebruik je deze, die of zulke. Je kunt een aanwijzend voornaamwoord ook zelfstandig gebruiken.

Hoe vind ik een aanwijzend voornaamwoord?

Een aanwijzend voornaamwoord kan in plaats van het lidwoord staan voor een zelfstandig naamwoord (de leerling, die leerling). Het aanwijzend voornaamwoord verwijst naar het zelfstandig naamwoord. Bij een aanwijzend voornaamwoord wijs je het zelfstandig naamwoord eigenlijk aan.

Welke als aanwijzend voornaamwoord?

Het zelfstandig gebruikte betrekkelijk voornaamwoord welke kan worden gebruikt om te verwijzen naar woorden in het meervoud of naar de-woorden in het enkelvoud. Het kan dan altijd door het betrekkelijk voornaamwoord die worden vervangen.

Hoe gebruik je elk aanwijzend voornaamwoord apart?

Het aanwijzend voornaamwoord kan in plaats van het lidwoord staan, vóór een *zelfstandig naamwoord. Die jongen is de slimste van de klas. Die vervangt hier het lidwoord de.

Wat zijn aanwijzende en vragende voornaamwoorden?

Met een vragend voornaamwoord vraag je naar een persoon of een ding, zoals wie of wat. Je noemt het een voornaamwoord omdat je met de vraag verwijst naar iemand of iets. Een woord waarmee je een vraag maakt noem je ook wel een vraagwoord. Andere vraagwoorden zijn bijvoorbeeld waarom, wanneer, waar en hoe.

Is het een voornaamwoord?

Een voornaamwoord (of: pronomen, meervoud pronomina) is in het algemeen een woord dat naar een zelfstandigheid (iets of iemand) verwijst, bijvoorbeeld dat of zij. Daarmee onderscheidt het zich bijvoorbeeld van een zelfstandig naamwoord, dat zo’n zelfstandigheid (bijvoorbeeld boek, vrouw of Lia) noemt.

Wat zijn de vragende voornaamwoorden?

Met een vragend voornaamwoord vraag je naar een persoon of een ding, zoals wie of wat. Andere vraagwoorden zijn bijvoorbeeld waarom, wanneer, waar en hoe.

Welke bezittelijke voornaamwoorden zijn er?

Bezittelijke voornaamwoorden zijn woorden als mijn, jouw, zijn, haar, ons enzovoort. Ze drukken uit dat er een relatie van bezit of herkomst is tussen een persoon of zaak en een zelfstandig naamwoord: mijn auto, haar vader. Bezittelijke voornaamwoorden kunnen bijvoeglijk en zelfstandig worden gebruikt.

Wat zijn voornaamwoord voorbeelden?

ik, je, jij, jou, me, mij, u, hij, zij, het, we, wij, ons, jullie, zij (meervoud), ge, gij, hem haar, hen hun. Een paar voorbeelden, de persoonlijke voornaamwoorden zijn onderstreept: “Wil je dat ik aan je tafel kom zitten?”

Wat is een relatief voornaamwoord?

Een betrekkelijk voornaamwoord verbindt twee zinnen met elkaar. Het betrekkelijk voornaamwoord heeft een verwijzende en een grammaticale functie. Dat verwijst bijvoorbeeld naar het boek, maar het is ook het lijdend voorwerp in de bijzin ‘dat ik schrijf’.

Wat is een vragend voornaamwoord voorbeelden?

Vragende voornaamwoorden zijn: wie, wat , welke (welk) en wat voor (een). Ze staan heel vaak aan het begin van een vraagzin.

Wat is een vragend naamwoord?

Met een vragend voornaamwoord vraag je naar een persoon of een ding, zoals wie of wat. Een woord waarmee je een vraag maakt noem je ook wel een vraagwoord. Andere vraagwoorden zijn bijvoorbeeld waarom, wanneer, waar en hoe.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven