Inhoudsopgave
- 1 Welke bezwaartermijn geldt voor een fictieve beschikking?
- 2 Welke onderwerpen regelt het bestuursrecht?
- 3 Welke besluiten in de zin van de Awb zijn te onderscheiden?
- 4 Wat gebeurt er als een beroepschrift te laat wordt ingediend?
- 5 Kan een vergunning van rechtswege worden ingetrokken?
- 6 Wat is een ambtshalve besluit noem een voorbeeld van een ambtshalve besluit?
Welke bezwaartermijn geldt voor een fictieve beschikking?
Ingevolge het voorgestelde artikel 4:20c vindt bekendmaking van een van rechtswege gegeven beschikking plaats binnen twee weken nadat de beschikking is gegeven. Ingevolge artikel 6:8 Awb is de aanvang van de bezwaartermijn gekoppeld aan de bekendmaking van een besluit.
Welke onderwerpen regelt het bestuursrecht?
Het materiële deel van het bestuursrecht bestaat uit allerlei beleidsterreinen, bijvoorbeeld: Ambtenarenrecht: dit recht heeft betrekking op de rechtspositie van de ambtenaar. Belastingrecht. Overige bestuursrechtelijke zaken waaronder subsidies, naturalisaties, onderwijs- en waterschapszaken.
Wat is een fictieve beschikking?
Een vergunning van rechtswege is een vergunning die wordt geacht te zijn verleend omdat niet (tijdig) een besluit tot vergunningverlening is genomen. Het besluit ‘ontstaat’ vanwege het feit dat bepaalde wettelijke criteria zijn vervuld. Dit wordt ook wel de fictieve positieve beschikking genoemd.
Wat is een fictief besluit?
het door een bestuursorgaan niet of niet tijdig geven van een beschikking die een belanghebbende heeft aangevraagd, is ook een beschikking (artikel 1:3 lid 2 Awb). In artikel 6:2 Awb wordt het niet tijdig nemen van een besluit voor de mogelijkheid van rechtsbescherming gelijkgesteld met een besluit.
Welke besluiten in de zin van de Awb zijn te onderscheiden?
Om een ontvankelijk bezwaar in te dienen tegen een overheidsbeslissing, dient er sprake te zijn van een besluit in de zin van de Awb. Onder dit begrip vallen beschikkingen en besluiten van algemene strekking.
Wat gebeurt er als een beroepschrift te laat wordt ingediend?
Doorgaans wordt je bezwaar- of beroepschrift niet-ontvankelijk verklaard, als je het te laat indient. Het wordt dan niet meer in behandeling genomen. Als er sprake is van een verschoonbare termijnoverschrijding, dan heb je toch de mogelijkheid dat het wordt behandeld ook al is het niet tijdig ingediend.
Welke drie vormen van uitvoering van bestuursbevoegdheid zijn er?
Bestuursbevoegdheden
- Delegatie.
- Mandaat.
- Attributie.
- Toezicht op de naleving (titel 5.2 Awb)
- Herstelsancties (titel 5.3 Awb)
- Bestuurlijke boete als strafrechtelijke sanctie (titel 5.4 Awb)
- Intrekking van een begunstigende beschikking (vergunning)
- Preventief toezicht.
Wat wordt geregeld in het bestuursrecht?
Een bestuursrechtelijke procedure is een rechtszaak tegen de overheid. In het bestuursrecht staan de regels waar de overheid zich aan moet houden bij het nemen van besluiten. Bijvoorbeeld over subsidies of vergunningen. Bestuursrecht heet ook wel administratief recht.
Kan een vergunning van rechtswege worden ingetrokken?
Ten tweede kan de van rechtswege verleende vergunning op grond van art. 4:20f Awb binnen zes weken na de bekendmaking worden ingetrokken of gewijzigd, voor zover dat nodig is om ernstige gevolgen voor het algemeen belang te voorkomen.
Wat is een ambtshalve besluit noem een voorbeeld van een ambtshalve besluit?
Een ambtshalve besluit is een besluit dat het bevoegd gezag zelfstandig neemt, niet op aanvraag. De procedurestappen gelden bij: het verlenen. het wijzigen van de voorschriften.
Wat is het besluit?
Een besluit is in de Nederlandse wetgeving een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. Voorbeelden van besluiten van algemene strekking zijn een verordening of een bestemmingsplan.
Is een APV een besluit?
Een voorbeeld is een Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) in een gemeente (de wettelijke grondslag hiervoor is artikel 147 en/of 149 van de Gemeentewet). Daarbuiten vallen de beleidsregels (art. 1:3 lid 4 Awb.): deze worden “bij besluit” (art. Beleidsregels noemt men ook wel pseudo-wetgeving.