Is een buitengewoon opsporingsambtenaar bevoegd om op iemand een veiligheidsfouillering toe te passen?

Is een buitengewoon opsporingsambtenaar bevoegd om op iemand een veiligheidsfouillering toe te passen?

De Minister van Justitie en Veiligheid kan bepalen dat een boa geweld of vrijheidsbeperkende middelen kan gebruiken en bevoegd is tot veiligheidsfouillering, vervoersfouillering en insluitingsfouillering (zie artikel 7, negende lid, Politiewet 2012), in deze beleidsregels aangeduid als politiebevoegdheden.

Waar zijn de boa bevoegd om op te treden?

Boa’s bij de politie hebben geen politierang. Wel hebben de boa’s van politie net als alle andere buitengewoon opsporingsambtenaren bevoegdheden, zoals het staandehouden en aanhouden van verdachten en het opsporen van strafbare feiten waarvoor zij zijn aangewezen.

Wie is de direct toezichthouder van de boa?

De direct toezichthouders zijn de korpschef van de Nationale Politie en sommige hoofden van rijksdiensten.

Wat is de instructie voor de buitengewoon opsporingsambtenaar ‘?

De buitengewoon opsporingsambtenaar volgt bij de opsporing de door of namens het bevoegde gezag, bedoeld in artikel 148 van het Wetboek van Strafvordering, gegeven aanwijzingen op, tenzij artikel 80, vierde lid, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen of artikel 203 van de Wet inzake de douane van toepassing is.

Wat mogen boa’s niet?

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is een ambtenaar met een specifieke opsporingsbevoegdheid. Dat houdt onder andere in dat hij/zij mag onderzoeken of er bepaalde strafbare feiten zijn gepleegd. Boa’s mogen verdachten aanhouden, iemands identiteit controleren, processen-verbaal opmaken en boetes uitschrijven.

Wie mag een stopteken geven?

Als een BOA als (bevoegde) opsporingsambtenaar vanuit een voertuigdoor middel van een stoptransparant een stopteken geeft uitsluitend ter staandehouding of aanhouding van een verdachte, die een voertuig bestuurt, mag hij ook van de stoptransparant gebruikmaken.

Wie worden er onder opsporingsambtenaren verstaan?

Algemeen opsporingsambtenaar Algemene opsporingsambtenaren zijn ambtenaren van politie aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, (onder)officieren van de Koninklijke Marechaussee, rechercheurs bij de FIOD, rechercheurs bij de ISZW (voorheen SIOD) en officieren van justitie.

Wat betekent algemeen opsporingsambtenaar?

opsporingsambtenaren met een algemene opsporingsbevoegdheid, wat impliceert dat zij alle strafbare feiten van wetten en verordeningen mogen opsporen Gebruikt voor: gewone opsporingsambtenaren Minder specifiek: opsporingsambtenaren Zie ook: hulpofficier van justitie Koninklijke Marechaussee officieren van justitie …

Wie is volgens het besluit buitengewoon opsporingsambtenaar de direct toezichthouder over de BOA?

De titel van opsporingsbevoegdheid is de rechtsgrond die de bevoegdheid tot opsporen bepaalt van de buitengewoon opsporingsambtenaar, bedoeld in artikel 142, eerste lid, onder a, b of c, dan wel artikel 142, derde lid, van het Wetboek van Strafvordering.

Hoe lang duurt de aanstelling van de BOA?

De aanvraag voor een individuele boa kunt u zowel digitaal als schriftelijk doen. De behandeling van een aanvraag kan tot 13 weken in beslag nemen. Een digitale aanvraag is sneller en makkelijker. Een aanvraag voor een categoriaal besluit kunt u alleen schriftelijk doen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven