Inhoudsopgave
Wat is een sfeer in de atmosfeer?
De atmosfeer van de Aarde is verdeeld in vier lagen of ‘sferen’. Elke laag wordt gekenmerkt door een verschillend temperatuurverloop in functie van de hoogte.
Wat zit er in de atmosfeer?
De samenstelling van de atmosfeer De belangrijkste gassen zijn N2 (stikstofgas) en O2 (zuurstofgas), die respectievelijk 78% en 21% van het volume innemen. Argon neemt 0,9% van het volume in en CO2 ongeveer 0,03%. De resterende sporengassen zijn neon, helium, krypton, xenon, waterstof, methaan, ozon, CO, ammoniak,….
Wat houdt de dampkring vast?
De zwaartekracht houdt de moleculen in de lucht vast. Dichterbij de aarde is de moleculaire dichtheid ook groter. Warmte wordt vastgehouden door o.a. wolken, dat is straling.
Hoe ontstaan atmosfeer?
De eerste aardatmosfeer ontstond circa 4,5 miljard jaar geleden en bevatte vermoedelijk waterstof en helium. De tweede aardatmosfeer was 4 miljard jaar oud en bevatte waterdamp en kooldioxide. De huidige is 2-3 miljard jaar oud en bestaat voornamelijk uit stikstof en zuurstof.
Hebben sterren een atmosfeer?
De atmosfeer van de aarde wordt ook wel aardatmosfeer of dampkring genoemd. Ook alle andere planeten in het zonnestelsel hebben een atmosfeer. Zulke gassen zullen langzaam uit de atmosfeer verdwijnen. Ook sterren hebben een atmosfeer, bestaande uit de fotosfeer, de chromosfeer, een overgangslaag, en de corona.
Wat is de atmosfeer van de aarde?
De dampkring, of atmosfeer, is een dunne deken van lucht om de aarde. De dampkring is opgebouwd uit vier lagen: troposfeer, stratosfeer, mesosfeer en de ionosfeer. De dampkring houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden).
Wat zit er tussen lucht en aarde?
De dampkring, of atmosfeer, is een dunne deken van lucht om de aarde. De dampkring is opgebouwd uit vier lagen: troposfeer, stratosfeer, mesosfeer en de ionosfeer. De dampkring houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden). De deken is dun in vergelijking met de aarde zelf.
Welk belang heeft water in de atmosfeer?
Water. Het gehalte aan water in de atmosfeer is sterk wisselend. Het komt voor als waterdamp en in mist, wolken en neerslag in vloeibare en vaste vorm. Water heeft een grote invloed op de energiebalans en speelt een rol bij het broeikaseffect waardoor warmte goed wordt vastgehouden.
Wat bevindt zich voorbij de atmosfeer?
Heeft de aarde een straal van gemiddeld 6370 kilometer, de atmosfeer is gemiddeld 1000 kilometer dik. In de dampkring onderscheidt men vijf lagen: de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer, de thermosfeer, en de exosfeer. Het weer speelt zich af in de laag die het dichtst bij de aarde ligt, de troposfeer.
Wat als we geen atmosfeer hadden?
Zonder de dampkring zou er op aarde geen leven mogelijk zijn. Natuurlijk hebben we lucht nodig om te ademen. Maar alle schadelijke straling wordt ook door de atmosfeer tegengehouden. We hebben al gezien, dat de ozonlaag de ultraviolette straling tegenhoudt.
Hoe is dampkring ontstaan?
De dampkring is ontstaan door verdamping van gassen die aan het aardoppervlak vrijgekomen zijn bij chemische reacties. Een deel van de gassen in de dampkring is ook door chemische reacties in de dampkring ontstaan. Door zijn gewicht trekt de aarde aan de gasmoleculen in de dampkring en houdt ze zo netjes op hun plaats.
Hoe is onze atmosfeer opgebouwd?
De dampkring is opgebouwd uit vier lagen: de troposfeer, de stratosfeer, de mesosfeer en de ionosfeer. Het weer vindt plaats in de laag die het dichtst bij de aarde ligt, de troposfeer. Deze luchtlaag is ongeveer dertien kilometer hoog en is de warmste en vochtigste laag van de dampkring.