Inhoudsopgave
- 1 Wat is regionale samenwerking?
- 2 Is een gemeenschappelijke regeling een rechtspersoon?
- 3 Wat is regionale zorg?
- 4 Is een gemeenschappelijke regeling een bestuursorgaan?
- 5 Wat betekent intergemeentelijk?
- 6 Wat is een regionaal netwerk?
- 7 Hoe wordt een verband waarbinnen verschillende steden met elkaar samenwerken in Nederland genoemd?
- 8 Waarom werken gemeenten samen?
- 9 Waarom is Berlijn zo bekend?
- 10 Hoe is Berlijn ontstaan?
Wat is regionale samenwerking?
Het doel van de regionale samenwerking is om mensen kwalitatief goede en betaalbare zorg en ondersteuning te bieden op de juiste plek. Om dit te bereiken is samenwerking tussen professionals en aanbieders cruciaal. Dat valt of staat bij de samenwerking tussen gemeenten, zorgkantoor en zorgverzekeraar(s).
Is een gemeenschappelijke regeling een rechtspersoon?
Er zijn verschillende soorten gemeenschappelijke regelingen: een openbaar lichaam met rechtspersoonlijkheid, een algemeen bestuur, een dagelijks bestuur en een voorzitter (Wgr)
Waarom regionaal samenwerken?
Regionale samenwerking heeft in het algemeen als mogelijke voordelen dat de kwaliteit van de beleidsvoering en uitvoering van taken wordt verbeterd, dat er schaalvoordelen worden behaald, kosten worden bespaard en dat (ambtelijke) expertise kan worden gedeeld.
Wat is een Ongeleed bestuur?
Het openbaar lichaam heeft een geleed bestuur (algemeen en dagelijks bestuur en een voorzitter). Door het ongelede bestuur geldt een beperking voor de overdracht van taken aan een bedrijfsvoeringsorganisatie. Deze kan alleen gebruikt worden voor taken op het terrein van bedrijfsvoering of eenvoudige uitvoering.
Wat is regionale zorg?
Regionale zorgpartijen hebben de RSO’s opgericht en gemandateerd. Met zorgpartijen wordt hier niet alleen bedoeld zorgaanbieders (instellingen en professionals), maar ook andere betrokken partijen zoals gemeenten en het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg).
Is een gemeenschappelijke regeling een bestuursorgaan?
Een gemeenschappelijke regeling is een besluit tot samenwerking tussen bestuursorganen van gemeenten, provincies, waterschappen, rechtspersonen of andere openbare lichamen ter behartiging van een of meer bepaalde belangen van die bestuursorganen.
Is een GR een openbaar lichaam?
Dit is het bestuursorgaan van de gemeenschappelijke regeling in de vorm van een openbaar lichaam, een gemeenschappelijk orgaan of een bedrijfsvoeringsorganisatie.
Wat is een BVO organisatie?
Betaald voetbalorganisaties (BVO’s) in Nederland zijn de laatste jaren heel actief met maatschappelijke projecten (Van Eekeren, Dijk en Brinkhof, 2012). Ze zijn zich bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie. Deze stichtingen organiseren allerlei maatschappelijke projecten.
Wat betekent intergemeentelijk?
Intergemeentelijke samenwerking is een generieke term voor het gemeenschappelijk leveren van publieke diensten door meerdere gemeenten. Men kan spreken over intergemeentelijke samenwerking wanneer twee of meer gemeenten samenwerken om een publieke dienst te leveren.
Wat is een regionaal netwerk?
In regionale netwerken ouderenzorg en ouderendelegaties werken honderden organisaties samen aan innovatieve projecten en verspreiden zij de meest kansrijke inzichten en opbrengsten.
Wat is een zorgnetwerk omgeving?
Wat is een Zorgnetwerk Omgeving (ZNO) Het ZNO optimaliseert zorg voor patiënten binnen een netwerk van zorgverleners. De online omgeving geeft toegang tot het up-to-date medische dossier van de patiënt en biedt functies voor communicatie, zorgcoördinatie en het creëren van een integraal beeld van uw patiënt.
Wat is het verschil tussen een openbaar lichaam en een bestuursorgaan?
Het begrip bestuursorgaan is een van de kernbegrippen in de Algemene wet bestuursrecht. Een bestuursorgaan is volgens de definitie van artikel 1:1 lid 1 Awb een: “orgaan van een rechtspersoon krachtens publiekrecht ingesteld” (a-orgaan), of “een persoon of college, met enig openbaar gezag bekleed” (b-orgaan).
Hoe wordt een verband waarbinnen verschillende steden met elkaar samenwerken in Nederland genoemd?
Wanneer we spreken over het Wgr-verband Achterhoek van de acht betrokken gemeenten dan zien we vooral strategische samenwerking in Wgr-verband op economisch – inclusief toerisme en arbeidsmarkt – en ruimtelijk terrein. De samenwerking op deze terreinen bestaat al lang.
Waarom werken gemeenten samen?
Vanuit de rijksoverheid worden samenwerking en schaalvergroting gestimuleerd. Door samen te werken worden kleinere gemeenten minder kwetsbaar en kan de dienstverlening aan inwoners op peil blijven. De samenwerking is ontstaan vanuit de wens om de bestuurlijke slagkracht te vergroten.
Hoe is Berlijn opgebouwd?
Hierbij traden de Oost-Duitse deelstaten, die in 1952 waren afgeschaft en in 1990 heropgericht werden, tot de Bondsrepubliek toe als ‘nieuwe deelstaten’, werden West-Berlijn en Oost-Berlijn samengevoegd tot één deelstaat en werd Berlijn ook weer de hoofdstad van Duitsland.
Hoe is Berlijn weer een stad geworden?
Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar verdeeld door een muur, waarbij het oostelijke deel de hoofdstad van Oost-Duitsland werd en West-Berlijn bij West-Duitsland hoorde. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn weer één stad.
Waarom is Berlijn zo bekend?
Berlijn is een metropool en geldt in Europa als een van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad is ook bekend vanwege het hoog ontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl, moderne Zeitgeist en de relatief lage kosten.
Hoe is Berlijn ontstaan?
Eigenlijk bestaat Berlijn uit twee steden. Rond 1230 hebben de graven Johan I en Otto III als markgraven van Brandenburg de stad Berlijn-Cölln gesticht. Helaas zijn de aktes van de stichting niet bewaard gebleven. De eerste keer dat ze genoemd worden is 1251 voor Berlijn en 1261 voor Cölln.