Welke soorten mout zijn er?

Welke soorten mout zijn er?

Soorten

  • Ambermout (55-65 EBC) is zo genoemd vanwege de kleur.
  • Broeimout (30-40 EBC) is een soort mout dat tijdens het ontkiemingsproces niet gekoeld wordt.
  • Chocolademout (1100-1300 EBC) is pils- of lagermout dat geroosterd wordt op 225 °C.
  • Destillatiemout wordt speciaal voor destilleerderijen geproduceerd.

Welke mout voor welk bier?

Pilsmout is de basis voor veel (de meeste) bieren. 100% pilsmout geeft een licht gekleurd bier welke afhankelijk van de hoeveelheid een pils, (sterke)blonde of een volmout Tripel kan opleveren….Recept ontwikkeling : Mouten.

Soort Eigenschappen
Maïsvlokken Maakt bier lichter drinkbaar. Een beetje ‘commerciële’ smaak

Wat is mout smaak?

Veel zogeheten onvergistbare suikers zorgen voor een zoete smaak maar mout heeft ook op andere manieren invloed op de smaak van je bier. Meestal wordt mout van gerst gemaakt maar ander graan kan ook. Tarwe bijvoorbeeld, dat, zoals het voorbeeld van de IJwit liet zien, een andere smaak dan gerst oplevert.

Wat is Kristalmout?

Voorheen noemden ze de cara 150 ook wel kristalmout. Ook karamelmouten bevatten geen enzymen meer. Er bestaan ook nog een paar bijzondere mouten zoals bijvoorbeeld rookmout en zuurmout. Deze mouten worden vooral gemaakt voor de Duitse bieren.

Wat is een Moutproces?

Mouten is het proces waarbij van een graansoort mout wordt gemaakt. De graansoort is doorgaans gerst. Omdat de gerst moet ademen, kan deze niet simpelweg onder water worden gezet. Het weken gebeurt dus meestal door het geregeld natsproeien van de gerst.

Hoe bekomt men mout?

Het brouwproces

  • In een eerste stap van het brouwproces worden de granen, voornamelijk gerst, verwerkt tot gedroogde korrels die mout worden genoemd.
  • Bij het kiemen legt men de gerst in een warme ruimte waardoor er een wortel groeit uit de vochtige gerst.
  • In een laatste stap van het mouten laat men de gerst eesten.

Welke Pilsmout?

Pilsmout is het lichtst van kleur van alle basismouten en wordt, zoals de naam al verraad, voornamelijk gebruikt in pils. Bij gebruik van 100% pilsmout krijg je een bier met lichtgeel stro-achtige kleur. In vergelijking met andere basismouten levert pilsmout de minst “moutige” of “granige” smaak op.

Wat is Munich mout?

Munich mout heeft een aangepast kiem programma en wordt bij hogere temperaturen geëest voor meer smaak en kleur. Dit geeft extra smaak en kleur aan het bier. Het hogere melanodine gehalte zorgt voor een donkere aromavolle mout met sterke noot, mout en biscuit smaken.

Hoe smaakt moutig bier?

Moutig en hoppig bier Mout is ontkiemd en gedroogd graan. Als je dit in water kookt, krijg je een soort van zoete dikke thee die de basis is van bier. Als een bier moutig smaakt betekent dit dan ook dat je een granige zoete smaak herkent in het bier.

Waar wordt mout van gemaakt?

Mout wordt gemaakt van brouwgerst. Onbewerkte gerst is niet geschikt voor het brouwen van bier. Het zetmeel, waar de gerst rijk aan is, kan niet door gist worden omgezet in alcohol. Gist kan namelijk alleen van suiker alcohol maken.

Hoe werkt een mouterij?

Een mouterij is een fabriek waar van granen mout wordt gemaakt, door het in water te weken waardoor het onkiemt, en het daarna te drogen. Dit proces heet mouten. Het product wordt gebruikt voor bier, whisky en een aantal voedingsmiddelen.

Wat is de juiste volgorde van mouten?

Mouten: het verwerken van granen tot gedroogde, gekiemde korrels. Schroten: het vermalen van de gedroogde mout. Maischen: zetmeel omzetten in vergistbare suikers. Klaren: overgebleven suikerrijke vloeistof wordt gefilterd.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven