Inhoudsopgave
Hoe werkt Frankrijk energie op?
Ongeveer 17% van de elektriciteit van Frankrijk komt uit gerecyclede nucleaire brandstof. Ze leveren meer dan 430 miljard kWh per jaar aan elektriciteit (netto), 78% van de totale gegenereerde energie. De totale opwekkingscapaciteit is 116 GWe, waaronder 25 GWe waterkracht en 26 GWe fossiele brandstoffen.
Wat zijn de twee belangrijkste bronnen voor de elektriciteitsproductie in Frankrijk?
In 2017 (geen recentere data gevonden) produceerde Frankrijk elektriciteit met deze mix, zie figuur 1:
- Bruinkool: –
- Steenkool: 1,9%
- Aardgas: 3,7%
- Aardolie: 0,4%
- Totaal fossiel: 6%
- Wind, Biomassa, zon samen: 8%
- Waterkracht: 10,4%
- Kernenergie: 75,6%
Welke energie gebruikt Nederland?
In 2017 bedraagt het totale energieverbruik in Nederland 3 157 PJ. De belangrijkste energiedragers zijn aardgas met ruim 41 procent van het totaal, aardolie (bijna 39 procent) en steenkool (12 procent). Daarnaast is ruim 8 procent afkomstig van hernieuwbare bronnen, kernenergie en afval.
Waarom heeft Frankrijk veel kerncentrales?
Ongeveer 90% van de Franse elektriciteit is afkomstig van koolstofarme energie en meer dan 70% van de elektriciteit wordt geproduceerd door kerncentrales. Op die manier stoot het Franse elektriciteitspark heel weinig CO2 uit.
Hoe werkt een kernfusiereactor?
Een kernfusiereactor maakt energie vrij bij het samensmelten, ook wel fuseren genoemd, van atoomkernen. Dit fusieproces speelt zich ook af in de zon. De energie die vrijkomt bij het samensmelten van atoomkernen kun je gebruiken om elektriciteit mee op te wekken.
Waarom gebruikt Frankrijk jaarlijks meer energie dan Nederland?
In Nederland wordt elektriciteit heel anders opgewekt dan in Frankrijk. Er zijn overeenkomsten tussen beide landen, maar vooral grote verschillen. De verschillen zijn deels te verklaren uit de geografische omstandigheden in beide landen. verklaren waarom kernenergie in Frankrijk duurder is dan windenergie.
Welke delfstoffen en energiebronnen vind je in Frankrijk?
De belangrijkste delfstoffen en natuurlijke hulpbronnen zijn steenkool, ijzererts, bauxiet, zink, waterkracht; hout, bospaddestoelen, bosvruchten en wild uit de bossen en de zee (zeevoedsel).
Welke energie gebruikt Frankrijk?
Kernenergie in Frankrijk. Ongeveer 90% van de Franse elektriciteit is afkomstig van koolstofarme energie en meer dan 70% van de elektriciteit wordt geproduceerd door kerncentrales. Op die manier stoot het Franse elektriciteitspark heel weinig CO2 uit.
Hoe komen we in Nederland aan energie?
In Nederland wordt het grootste deel van de elektriciteit geproduceerd door verbranding van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en steenkool. Maar elektriciteit wordt ook gemaakt door verbranding van biomassa, met windturbines, waterkracht, zonnecellen en kernenergie.