Wat kan beta straling doen?
Bètastraling is een vorm van deeltjesstraling en het is ook een vorm van ioniserende straling. Bij β+-straling verandert in de kern een neutron in een proton, daar komt een elektron bij vrij. Bij β–-straling gebeurt precies het omgekeerde, een proton verander in een neutron en daar komt een positron bij vrij.
Wat gebeurt er bij een kernreactie?
Een kernreactie is een proces waarbij de kernen van atomen van samenstelling veranderen. Dit kan plaatsvinden door het absorberen van andere kernen of deeltjes, waarbij ze ook wel in delen uit elkaar kunnen vallen, of door spontaan radioactief verval, waarbij uitzending van een of meer deeltjes plaatsvindt.
Wat is een Vervalreactie?
Isotopen zijn elementen met een verschillende hoeveelheid neutronen in de kern, waardoor deze instabiel raken. Deze instabiliteit raken isotopen kwijt na verloop van tijd door verval.
Wat doet gammastraling met je lichaam?
In het menselijk lichaam kan gammastraling veel schade aanrichten. Gammastraling maakt het DNA in cellen kapot, waardoor ernstige ziektes kunnen ontstaan.
Hoe noteer je isotopen?
Van een groot aantal atoomsoorten bestaan er meerdere versies, wij noemen dat isotopen. Isotopen van de dezelfde atoomsoort verschillen in atoommassa van elkaar, de notatie van twee isotopen is bijvoorbeeld C12 en C14, koolstof-12 en koolstof-14. Het ene atoom heeft een van massa 12 u het andere van 14 u.
Welke isotopen zijn er?
Het chemisch element zuurstof (O), met een atoommassa van 15,9994(3) u, bezit 17 isotopen. Naast de meest voorkomende zuurstofisotoop 16O komen er nog twee andere stabiele isotopen voor: 17O en 18O. Er zijn 14 radioactieve isotopen bekend met halveringstijden van minder dan drie minuten.
Wat gebeurt er bij een kernsplijting?
Kernsplijting (zelden: kernfissie) is in de natuurkunde een proces waarbij een zware onstabiele atoomkern zich deelt of splijt in twee of meer lichtere kernen, waarbij aanzienlijke hoeveelheden energie vrijkomen. Dit principe wordt bijvoorbeeld toegepast om energie op te wekken in een kerncentrale, en in kernwapens.
Wat gebeurt er bij K vangst?
Met k-vangst wordt het gat in de elektronenwolk opgevuld, en dan ontstaat er röntgenstraling.
Hoe werkt straling?
Radioactiviteit is het natuurlijke proces waarbij instabiele atoomkernen spontaan vervallen naar stabiele atoomkernen. Daarbij zenden ze energie uit in de vorm van ioniserende (‘radioactieve’) straling. Radioactiviteit is overal en ‘radioactieve’ straling dus ook. Het komt uit het heelal en uit de aarde zelf.