Inhoudsopgave
Hoe voorkom je overbelichting?
Je kunt dat voorkomen door handmatig te belichten: ga naast het raam staan, richt je camera, ingesteld op manual, op de band, stel de belichting in en ga vervolgens terug naar je plek. Je zult nu zien dat je belichtingsmeter “onderbelichting” laat zien. Maar zelf weet je natuurlijk wel beter!
Waarom zijn mijn foto’s overbelicht?
Overbelichting spreekt eigenlijk al deels voor zich, je sensor heeft te veel licht opgepikt en je foto ziet er nu erg fel wit van kleur uit (erg licht dus). Je verliest details in de overbelichte plekken, vaak zijn dit lichtbronnen (lampen, de zon) of de lucht.
Hoe krijg je lichte foto’s?
Wanneer je gebruik maakt van een langere sluitertijd, geeft je de camera als het ware langer de tijd om licht naar binnen te laten vallen, waardoor je foto uiteindelijk lichter zal worden. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er kan vallen op de sensor van je camera.
Waarom zijn mijn foto’s zo donker?
Onderbelichting spreekt eigenlijk al voor zich, er is te weinig licht op je sensor gevallen wat zorgt voor een erg donkere foto of plekken die helemaal zwart zijn, het kan natuurlijk ook gebeuren dat je de dop nog op je lens hebt zitten… Eigenlijk is onderbelichting altijd op te lossen, hoe je dit doet lees je zo.
Hoe moet ik overbelichten?
Sneeuw en heldere voorwerpen moet je (bijna) altijd overbelichten. Door de hoeveelheid licht wat weerkaatst wordt is het lastig voor de camera om de juiste sluitertijd te bepalen. Stel dat je een sneeuwfoto wilt maken met diafragma f/11, ISO 100 en een sluitertijd van 1/160.
Hoe moet een histogram eruit zien?
De grafiek van het histogram is als volgt opgebouwd: op de horizontale lijn gaat de helderheid van donkere tinten (zwart) aan de linkerkant naar lichte tinten (wit) aan de rechterkant. Hoe hoger een bepaald punt op de grafiek, hoe meer pixels met die bepaalde helderheid te vinden zijn in de foto.
Wat is de beste belichting?
Diafragma en sluitertijd Het diafragma en de sluitertijd zijn essentieel voor een goede belichting. Het diafragma is de grootte van de lensopening die het licht doorlaat en regelt de hoeveelheid licht. Hoe groter het getal na f/, hoe kleiner de diafragmaopening.
Is fotograferen moeilijk?
Het is bij fotografie in feite niet anders dan bij alle andere dingen; als je er goed in wilt worden moet je het vooral veel doen. Een onderwerp vinden om te fotograferen hoeft niet moeilijk te zijn. In en om huis zijn meer dan voldoende onderwerpen te vinden. Familieleden kun je zo vaak als zij toestaan vastleggen.
Hoe gebruik je een lichtmeter?
Een lichtmeter gebruiken Een externe lichtmeter plaats je tussen je onderwerp en de lichtbron, met de voorkant in de richting van de lichtbron. Als je de gewenste gevoeligheid en het diafragma instelt, berekent het toestel op basis van het opvallende licht de juiste sluitertijd.