Inhoudsopgave
Waarom is het beter om seizoensgroenten te kopen?
Het mag duidelijk zijn: seizoensgroenten eten is niet alleen lekker. Omdat ze van lokale teelt afkomstig zijn, zijn seizoensgroenten ook veel beter voor het milieu. En niet te vergeten: ook je portefeuille vaart er wel bij. Eet je groenten in hun oogstseizoen, dan betaal je een stuk minder.
Wat is er beter aan seizoensgroenten en fruit?
Het is lekkerder, verser en gezonder! Doordat deze groenten en fruit uit eigen land komen, hebben ze een minder lange reis ondergaan dan als we ze uit het buitenland halen. Hierdoor zijn ze lekker lang vers en vol vitamines en mineralen.
Waarom seizoensgebonden eten?
Als je kiest voor seizoensproducten eet je lekkerder en gezonder. De verse producten zitten namelijk nog boordevol vitamines en mineralen die vaak verloren gaan tijdens het importeren van voedselproducten. Daarom smaken aardbeien in de zomer veel zoeter dan in de winter.
Waarom zijn seizoensgroenten goedkoper?
Door inlandse groenten te eten die bij het seizoen passen, wordt jouw ecologische voetafdruk kleiner. Je bespaart energie voor het transport, de warmte van de serres en de koeling tijdens het bewaren. Bovendien zijn seizoensgroenten van bij ons vaak goedkoper, omdat het vervoer minder kost.
Waarom zijn seizoensgroenten duurzamer?
Tijdens hun ‘eigen’ seizoen belasten de groenten het milieu het minst. De omstandigheden zijn dan optimaal voor groei en oogst, dus verbruiken ze minder water en energie. Seizoensgroenten zijn niet alleen de meest duurzame keuze, ze zijn ook nog eens erg gezond.
Waarom moet je in de winter geen vers zacht fruit kopen?
Alleen natuurlijk gerijpte groenten en fruit zitten vol smaak. Bij een te vroege oogst, bijvoorbeeld van aardbeien, vindt de typische geurontwikkeling niet meer plaats. Daarom smaken tomaten soms gewoon waterig. Hoe korter het transport, hoe verser het product en hoe langer houdbaar het is.
Hoe zorgen seizoensgebonden groenten en fruit voor variatie in onze voeding?
Een gevarieerd aanbod. Eten volgens de seizoenen is een handige manier om variatie te brengen in het menu. Variatie is belangrijk omdat niet elke groente- en fruitsoort dezelfde vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen bevat. De ene soort brengt wat meer bèta-caroteen aan en de andere wat meer vitamine C.
Welke zijn de seizoensgroenten?
Seizoensgroenten zijn groenten die vers van het land komen. Dit betekent dat ze niet al weken opgeslagen liggen in supermarkten totdat ze verkocht worden, maar vers van het land komen. Een aantal producten halen supermarkten uit het buitenland omdat ze op dat moment niet in Nederland gekocht kunnen worden.
Wat betekent seizoensgroenten?
Wat is seizoensgroente en -fruit? Alle groente- en fruitsoorten hebben een periode in het jaar waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en aardbeien in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten.
Welke groenten zijn duurzaam?
Deze groenten zijn het hele jaar een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komen:
- Bleekselderij.
- Bloemkool.
- Broccoli.
- IJsbergsla.
- Koolrabi.
- Prei.
- Raapjes.
- Radijs.