Inhoudsopgave
Wat doe je als je discriminant gelijk is aan 0?
geval A: de nulpunten van een parabool. Als D = 0 dan is er één snijpunt met de x-as (hij ligt tegen de x-as aan, ofwel hij raakt de x-as. Als D > 0 dan heeft de parabool helemaal geen snijpunten met de x-as, dus dan ligt hij er in zijn geheel boven of onder.
Wat is D in de ABC-formule?
De discriminant van een kwadratische vergelijking bereken je met de formule D = b2 – 4ac. De discriminant kan een negatief getal zijn, een positief getal zijn of gelijk zijn aan nul. De discriminant is bepalend in het aantal oplossing van de kwadratische vergelijking. Waarom dat zo is leggen we je uit in deze theorie.
Wat als de discriminant positief is?
Als de discriminant strikt positief is, precies drie verschillende reële wortels. De waarde nul komt overeen met twee samenvallende wortels, het aantal verschillende wortels is dan een of twee.
Hoe bereken je ABC-formule?
Om de abc-formule te kunnen toepassen moet je de getallen voor a, b en c vinden. Als de vergelijking bijvoorbeeld 2×2 + 3x + 6 = 0 is, dan heb je a = 2, b = 3 en c = 6. Soms staat de formule niet zo netjes dat je meteen a, b en c kunt aflezen. Dan moet je de formule eerst omschrijven in de vorm van ax2 + bx + c = 0.
Wat is een reele wortel?
Met behulp van de wortelformule of abc-formule kunnen de oplossingen van een kwadratische of vierkantsvergelijking worden gevonden. De oplossingen worden ook de wortels van de vergelijking genoemd. Het zijn de nulpunten van de betrokken tweedegraadsveelterm.
Hoe moet je ontbinden in factoren?
Ontbinden in factoren
- Het getal voor de x aan de rechter kant is de som (optellen dus) van de twee getallen aan de linker kant.
- Het getal aan de rechter kant is het product (vermenigvuldigen dus) van de twee getallen aan de linker kant.
Waar gebruik je ABC-formule voor?
De ABC-formule, ook wel de wortelformule genoemd, kan altijd worden gebruikt om kwadratische vergelijkingen op te lossen, maar soms kun je een kwadratische vergelijking makkelijker ontbinden in factoren.
Wie heeft de ABC-formule bedacht?
De wiskunde van de Babyloniërs (1800 – 1600 v. Chr.)
Hoe los je een Tweedegraadsvergelijking op?
Er is maar één standaardvorm van een tweedegraadsvergelijking met drie termen: ax2 + bx + c = 0. Er zijn twee manieren waarop je deze vergelijking kan oplossen, door te ontbinden of door de abc-formule te gebruiken.
Hoe los je een Derdegraadsvergelijking op?
Ontbind een x uit de vergelijking. Omdat je vergelijking geen constant bevat, heeft elke term in de vergelijking een x-variabele. Dit betekent dat een x ontbonden kan worden uit de vergelijking om deze te vereenvoudigen. Doe dit en herschrijf je vergelijking in de vorm x(ax2 + bx + c).
Hoe bereken je de Richtingscoefficient uit?
De richtingscoëfficiënt van een lijn geeft aan hoe stijl een lijn is. De richtingscoëfficiënt kun je berekenen met de volgende formule: rc= Δy ÷ Δx. rc is de richtingscoëfficiënt, Δy is het verschil op de y-as en Δx is het verschil op de x-as. Dit zie je ook op de afbeelding hiernaast.
Hoe werkt een Wortelverband?
Een wortelverband hoort bij een wortelformule. Omdat de wortel van een negatief getal niet bestaat (tenzij je met complexe getallen werkt), bestaat ook de grafiek niet als er onder het wortelteken een negatief getal komt. Hierdoor heb je bijna in alle gevallen te maken met een domein en bereik.