Inhoudsopgave
Wat is beter thuis bevallen of in het ziekenhuis?
Je hebt minder kans op medische ingrepen, zoals hormonen om de weeën op te wekken, een ruggenprik of een pompje voor pijnbestrijding, dan bij een poliklinische bevalling. Vrouwen die thuis beginnen aan de bevalling bevallen vaker spontaan, zonder vacuümpomp of keizersnede.
Hoeveel procent van de thuisbevallingen eindigen in ziekenhuis?
,,Vroeger was de thuisbevalling het uitgangspunt. Nu krijgen vrouwen ook te horen dat het niet áltijd de goede keuze is. Dat de helft van de vrouwen uiteindelijk tóch in het ziekenhuis eindigt, bijvoorbeeld.” KNOV, de vereniging van verloskundigen, meent juist dat er veel desinformatie is.
Waarom in ziekenhuis bevallen?
Redenen om in het ziekenhuis te bevallen Er zijn eventuele (medische) problemen. Je vindt het een veilig idee dat alle benodigde apparatuur aanwezig is. Je vindt het prettig om in een ziekenhuis te zijn. Je vindt het geen fijne gedachte dat je buren eventueel jouw gekreun zouden kunnen horen.
Hoeveel procent van de bevallingen gaat goed?
Elders niet zo populair. De thuisbevalling is niet onomstreden. Ons land is één van de weinige Westerse landen waar het überhaupt een ding is. Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in 2019 ruim 12 procent van de bevallingen in Nederland thuis gebeurde.
Waarom mag je niet thuis bevallen?
Naast voordelen kan thuis bevallen ook de volgende nadelen hebben: Wanneer er tijdens je bevalling problemen ontstaan, bestaat de kans dat je toch naar het ziekenhuis moet. Er lopen thuis geen gynaecologen of kinderartsen rond die heel snel bij je bed kunnen staan als dit nodig is.
Is thuis bevallen veilig?
Alleen was tot nu toe niet duidelijk of de grote hoeveelheid thuisbevallingen in Nederland daarmee iets te maken had. Dat blijkt niet het geval, zegt onderzoeker Simone Buitendijk van TNO. Haar conclusie is dan ook: thuis bevallen is net zo veilig als een bevalling in het ziekenhuis.
Hoeveel thuisbevallingen naar ziekenhuis?
In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in westerse landen bevalt thuis.
Hoeveel procent van de bevallingen gaat fout?
Vanaf de jaren 70 ligt dit aandeel jaarlijks op minder dan 14 per 100 duizend levendgeborenen. Sinds 2007 is dit aandeel zelfs onder de 5 per 100 duizend gebleven.
Wie doet de bevalling in het ziekenhuis?
Je verloskundige gaat in haar eigen auto en jullie zorgen zelf voor vervoer. Dat betekent dus dat je bij een poliklinische bevalling dus met weeën in de auto zit. De verloskundige beschikt bij een poliklinische bevalling over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling.
Wat kost een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie?
Kosten bevalling ziekenhuis Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak, wordt volledig vergoed door je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2022 €450,28. Je kan deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren.
Hoeveel procent bevalt natuurlijk?
“Nederland is een vrij conservatief land als het om bevallen gaat. We zijn voorzichtig met keizersnedes, vrouwen willen graag op een natuurlijke manier bevallen. Twintig procent van de vrouwen bevalt thuis. Dat aantal neemt trouwens wel af: vrouwen kiezen er steeds vaker voor om in het ziekenhuis te bevallen.”
Wat moet je in huis hebben voor een thuis bevalling?
Andere belangrijke aandachtspunten en benodigdheden voor de bevalling zijn goede verlichting en verwarming, een goede zaklamp, twee emmers met vuilniszakken, oude lakens, handdoeken, een wasteiltje, extra kussens, warme kruiken (met het groene keurzegel van het Keurmerkinstituut), luiers en zachte (flanellen) doeken …