Inhoudsopgave
Wat houd verwardheid in?
Iemand met een plotseling optredende verwardheid is onrustig, kan moeite hebben anderen te begrijpen of denkt op een andere plaats te zijn. Ook kan de patiënt het besef van tijd kwijt zijn. Daarom is het moeilijk een gesprek te voeren. Deze vorm van verwardheid wordt ook wel een delier genoemd.
Wat gebeurt er bij een delier in de hersenen?
Een delier ontstaat als het de hersenen niet meer lukt om alle prikkels, die van binnen en buiten het lichaam de hersenen binnenkomen, samen te voegen tot één verhaal. Ze kunnen niet meer van alle informatie een logisch beeld van de werkelijkheid maken. Een delier komt meestal voor bij mensen die al ziek zijn.
Waardoor kan delier ontstaan?
Meestal komt een delier door een ziekte, na een operatie, of door medicijnen. Een delier komt vaker voor bij oudere mensen, bij mensen die problemen hebben met hun geheugen en bij mensen vlak voor hun overlijden. Ook jongere mensen kunnen een delier krijgen, bijvoorbeeld als ze erg ziek zijn.
Wat te doen bij acute verwardheid?
Geef bij opname in het ziekenhuis door welke medicijnen worden gebruikt. Meld of al eens eerder sprake is geweest van acute verwardheid. Wees eerlijk over de mate van gebruik van alcohol en/of drugs. Zorg dat bril, contactlenzen en gehoorapparaat beschikbaar zijn en ook worden gebruikt.
Wat te doen bij verwardheid ouderen?
Wat kan je arts doen? De arts zal de onderliggende oorzaak van de acute verwardheid behandelen, en de algemene toestand van de persoon nauwgezet opvolgen. Indien nodig worden vocht en zuurstof toegediend. Onnodige medicatie wordt stopgezet.
Wat doe je tegen een delier?
Wat u zelf kunt doen om een delier te voorkomen
- probeer, waar mogelijk, te blijven bewegen en blijf niet teveel in bed liggen;
- draag overdag uw kleding en ’s nachts uw nachtkleding;
- vraag uw familie vertrouwde voorwerpen mee te nemen van thuis zoals uw wekker, deken of foto’s van dierbaren;
Waarom een delier bij blaasontsteking?
WAT KUNNEN OORZAKEN VAN EEN DELIER ZIJN? Een delier ontstaat over het algemeen door een lichamelijke ziekte en/of een slechtere lichamelijke toestand. Bijvoorbeeld een blaasontsteking, bronchitis, griep of (verkeerd)medicijngebruik. In het ziekenhuis komt een delier regelmatig voor na een narcose.
Wat te doen bij een delier?
Adviezen bij een delier
- Zorg voor rust.
- Zorg als dat kan dat de persoon in zijn of haar vertrouwde omgeving is.
- Laat de persoon zo weinig mogelijk alleen.
- Laat vertrouwde voorwerpen zien, zoals foto’s van mensen van wie de persoon veel houdt.
- Gebruik de eigen klok en kalender van de persoon.
Welke factoren vergroten het risico op een delier?
U loopt een groter risico op een delier als u:
- Eerder een delier heeft gehad.
- Al langer bestaande geheugenproblemen of dementie heeft.
- 24 uur voor opname hulp nodig had bij het wassen en aankleden.
- Problemen heeft met uw zicht of gehoor.
- Te veel alcohol, drugs of nicotine gebruikt.
Hoe lang duurt verwardheid na operatie?
Vooral bij oudere mensen is verwardheid na een operatie frequent. Geheugenstoornissen kunnen in sommige gevallen enkele dagen tot maanden blijven bestaan.
Kun je genezen van een delier?
De behandeling van een delier bestaat uit twee onderdelen: Het aanpakken van de uitlokkende oorzaak (als die bekend is). Bijvoorbeeld een antibioticakuur tegen de infectie, nieuwe medicatie tegen de diabetes. Als de oorzaak kan worden weggenomen, verdwijnt de delier vaak ook vanzelf.