Inhoudsopgave
Kun je uitgezaaide borstkanker overleven?
Naar schatting krijgen elk jaar 3.500 mensen de diagnose uitgezaaide borstkanker. De gemiddelde overleving van iemand met uitgezaaide borstkanker is slechts twee tot drie jaar. Er zijn ook mensen (1 op de 4 patiënten) die 5 jaar na diagnose nog in leven zijn.
Waar zit een borsttumor?
Borstkanker wordt soms zo vroeg ontdekt dat de verkeerde cellen alleen in de melkgangen of de melkklieren zitten. De cellen zijn (nog) niet verder in de borst ingegroeid. Ook zijn uitzaaiingen niet mogelijk. Meestal is dit een ductaal carcinoma in situ (DCIS): de verkeerde cellen zitten in een melkgang.
Waar zitten de melkklieren?
De melkklieren bevinden zich net achter of naast de tepel. In een vrouwenborst zitten gemiddeld tussen de 10 en 25 melkklieren. Via een netwerk van melkkanalen worden deze trossen van melkklieren naar de tepel geleid. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel dat de melkklieren beschermt.
Hoe lang kun je leven met uitgezaaide kanker?
Jaarlijks krijgen 38.000 mensen in Nederland te horen dat zij uitgezaaide kanker hebben. Bij een op de vijf kankerpatiënten, 21.000 patiënten per jaar, is de kanker bij de diagnose al uitgezaaid. De helft van deze patiënten leeft zes maanden of korter na de diagnose.
Wat is een agressieve borsttumor?
Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die vaak jonge mensen treft. Deze vorm van borstkanker is niet hormoongevoelig – noch voor oestrogeen noch voor progesteron – en reageert daarom niet op hormoontherapie. Ook is dit type borstkanker ongevoelig voor behandeling met het middel Herceptin.
Waar vindt de melkproductie plaats?
De moedermelk wordt in de melkklier in de borst gemaakt. Vanuit de melkklier loopt de melk via kleine kanaaltjes naar de tepel. In de tepel zitten verschillende openingen waar uit de melk komt. In de zwangerschap vinden veranderingen in de borst plaats.
Waar wordt moedermelk geproduceerd en opgeslagen?
In de alveolus wordt de melk geproduceerd en opgeslagen. De lobi monden uit in 15 tot 25 melkgangen. Een aantal melkgangen voegt zich vlak achter de tepel samen en gemiddeld heeft de tepel dan ongeveer negen openingen. Om de tepel heen bevindt zich de tepelhof (areola).
Hoe snel groeien uitzaaiingen in de lever?
Ongeveer de helft van de patiënten met dikke darmkanker of endeldarmkanker ontwikkelt levermetastasen. Deze uitzaaiingen kunnen we tegelijk met de primaire tumor ontdekken, maar ze kunnen ook pas maanden tot jaren nadat de primaire tumor is behandeld, ontstaan. Meestal geven metastasen in de lever nauwelijks klachten.