Waar blijft afval van kernenergie?

Waar blijft afval van kernenergie?

Het verglaasde afval (dat na opwerking terugkomt naar Nederland), wordt tijdelijk opgeslagen in een opslaggebouw in Nieuwdorp vlakbij Borssele (HABOG). Een veilige definitieve opslag moet nog gevonden worden. Een kerncentrale van een omvang als die in Borssele levert per jaar 1 kubieke meter van dit afval.

Wat gebeurt er met het afval van een kerncentrale?

De Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) heeft de wettelijke taak om in ons land al het radioactieve afval te verzamelen, te verwerken en op te slaan. Niet alleen het radioactief afval van de kerncentrale gaat naar COVRA, maar ook radioactief ziekenhuisafval en radioactief afval uit de procesindustrie.

Hoeveel afval van kernenergie?

“De hoeveelheid radioactief afval die de kerncentrale in Borssele produceert valt mee en is maar 1,5 kuub per jaar. Dat betekent dat je jaren nodig hebt voordat je er een zeecontainer mee kunt vullen”, zei VVD’er Mark Harbers daarover in het AD in de discussie over kernenergie.

Wat wordt er nog meer bewaard bij Covra Behalve het radioactief afval?

Laag- en middelradioactief afval bestaat onder meer uit: handschoenen, laboratorium- glaswerk, kleding, harsen, injectienaalden, bestralingsbronnen, rookmelders, plastic folie, pompen en buizen, besmet schroot, dierlijk materiaal van proefdieronderzoek, vloeistoffen, filters en bezinkels.

Waarom is kernenergie in het kort?

Kernenergie in het kort. Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat weinig milieubelasting. Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2.

Wat zijn voor- en nadelen van kernenergie?

Voor- en nadelen kernenergie op een rij Voordelen. Bij de opwekking van kernenergie komen nagenoeg geen CO2 en andere broeikasgassen vrij. Als grondstof is uranium relatief goedkoop. Voor kernenergie zijn we minder afhankelijk van politiek instabiele regio’s, dan voor gebruik van olie en gas.

Waarom is kernenergie niet hernieuwbaar?

Kernenergie is dus niet hernieuwbaar. Bovendien komt er bij de productie van kernenergie kernafval vrij. Het opbergen van dit afval moet veilig gebeuren. Het bouwen van meer kerncentrales kan dus een (tijdelijke) oplossing zijn om minder afhankelijk te worden van olie, kolen en gas en zo de CO2-uitstoot op aarde te reduceren.

Is kernenergie weinig milieubelasting?

Bij de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale ontstaat weinig milieubelasting. Bij de bouw van een kerncentrale, en tijdens de winning en het vervoer van de grondstof (uranium) worden wel fossiele brandstoffen gebruikt. Zo zorgt kernenergie toch voor een geringe uitstoot van CO2. 2

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven