Inhoudsopgave
Is hartruis ernstig?
Soorten hartruis Bij hartruis ontstaan golfjes of wervelingen, die zijn te horen met een stethoscoop. Meestal is een hartruisje onschuldig. Er is dan niets aan de hand met het hart. Het geruis ontstaat door het krachtige en snelle stromen van het bloed in het hart en de grote bloedvaten rond het hart.
Hoelang kan je leven met een lekkende hartklep?
Een lekkende hartklep kan lange tijd zonder gevolgen blijven, vertelt Hans van Laarhoven van de Hart & Vaatgroep. Een slecht werkende klep is namelijk op zichzelf staand niet acuut gevaarlijk, zolang het bloed nog maar voldoende rondgepompt wordt en het hele lichaam genoeg voorzien blijft.
Kan een lekkende hartklep herstellen?
Bij een lekkende of vernauwde hartklep is het soms nodig deze te vervangen of repareren. Dit kan via een openhartoperatie. Soms is een behandeling via een kleinere opening of een katheterbehandeling mogelijk.
Kan een lekkende hartklep verergeren?
Een vernauwde of lekkende hartklep kan na verloop van tijd leiden tot een duurzaam verzwakte hartspier, ofwel hartfalen. Klepgebreken kunnen na verloop van tijd ernstige gevolgen hebben, maar leveren doorgaans in het begin geen klachten op.
Kan een lekkende hartklep erger worden?
Wat is een hartruis bij volwassenen?
Hartruis bij volwassenen. Een duidelijk hoorbare hartruis bij volwassenen is meestal een teken van een hartaandoening. De meest voorkomende oorzaak is een hartklepaandoening. Andere oorzaken zijn een hoge bloeddruk, ontstekingen, een hartspierziekte of een andere hartafwijking.
Wat zijn de klachten bij een hartruis?
Klachten / symptomen bij hartruis. Bij een onschuldige hartruis ervaart u vaak geen specifieke klachten. Indien uw hartruis wordt veroorzaakt door een onderliggende afwijking kunt u last hebben van vermoeidheid. Het probleem wordt in de meeste gevallen per toeval ontdekt door de huisarts of bedrijfsarts.
Wat is een hartruis geluid?
Hartruis duidt op terugkerende geluiden tijdens de hartslagcyclus. Meestal zijn hartgeruisen ongevaarlijk en onschuldig en is er geen behandeling vereist. Dit ‘suizend’ of ‘zwiepend’ geluid wijst mogelijk ook op aangeboren of verworven schade of een ziekte.