Inhoudsopgave
- 1 Waarom worden de bladeren van mijn oleander geel?
- 2 Wat doe je met de uitgebloeide bloemen van de oleander?
- 3 Hoe en wanneer moet je een oleander snoeien?
- 4 Wat te doen met de zaden van de oleander?
- 5 Hoe krijg ik mijn Oleander in bloei?
- 6 Welke maand Oleander snoeien?
- 7 Kan een oleander last hebben van ongedierte?
- 8 Wanneer kan ik oleander in de volle grond zetten?
- 9 Wanneer kan oleander buiten staan?
Waarom worden de bladeren van mijn oleander geel?
Als de oleander gele bladeren krijgt dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad. De Orleander heeft te te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen. Of de plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Wat doe je met de uitgebloeide bloemen van de oleander?
Je hoeft de uitgebloeide bloemen niet te verwijderen. De oleander is een populaire terrasplant. Het is een groenblijvende, bossige heester die veel en regelmatig water vraagt in de zomer. De wortelkluit goed vochtig houden en niet laten uitdrogen.
Hoe en wanneer moet je een oleander snoeien?
Een oleander in de volle grond snoei je in het voorjaar, bij voorkeur in maart. Dan verwijder je alle beschadigde takken door ze terug te snoeien tot ongeveer 20 centimeter boven de grond, net boven een bladrozet.
Welke meststof voor Oleander?
Meng in het voorjaar flink wat organische mest door de potgrond en vervolgens tijdens de periodes van veel gieten regelmatig bijmesten tot half augustus. Verder kun je als bemesting oude stalmest of beendermeel gebruiken. Maar organische mest in de vorm van compost of stalmest cq koemestkorrels verdient de voorkeur.
Wat voor mest voor Oleander?
Oleander staat graag in een ruime pot. Die kan gevuld worden met gewone potgrond, liefst met wat klei of leem, wat scherp zand en als basisbemesting wat oude stalmest of beendermeel.
Wat te doen met de zaden van de oleander?
Let op: alle delen van de plant zijn giftig. De plant kan gesnoeid worden, maar met handschoenen voorkomt u dat het melksap in aanraking komt met de huid. Zaaibeschrijving: De zaden eerst losmaken van het zaadpluis. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond en de grond constant vochtig houden.
Hoe krijg ik mijn Oleander in bloei?
Gewoon een flink stuk van de takken afknippen in het oude hout, tot de plek waar het volgende jaar weer de eerste vertakkingen gewenst zijn. Dat geldt ook voor de oleanders op stam, waarbij uiteraard alleen de kroon gesnoeid wordt. De scheuten die daarna uitlopen zullen de komende zomer bloeien.
Welke maand Oleander snoeien?
Het beste moment om Oleander te snoeien is het najaar. Bescherm de Oleander dan wel goed tegen de winterkou en zet de plant tijdens de winter binnen. Ook in het voorjaar is het mogelijk om te snoeien, maar dan is de kans dat deze tuinplant in de zomer weelderig tot bloei komt veel kleiner.
Hoe bescherm je oleander tegen vorst?
Gaat het vriezen dan kun je een Oleander beschermen tegen vorst door de plant binnen te zetten. Dit kan zijn in een tuinhuis, garage of tuinkas. Belangrijk is dat de Oleander voldoende licht krijgt. Laat je de plant buiten staan, gebruik dan een thermobeschermhoes.
Wat moet je doen met de oleander?
Met de oleander moet je wel goed oppassen met kinderen en dieren. Alle delen van een oleander zijn giftig en als je er van eet kan dat dodelijk zijn. Als je de oleander gaat snoeien of stekken moet je ook goed opletten en het gereedschap daarna goed schoonmaken. Het is voor insecten moeilijk om nectar uit de oleander te halen.
Kan een oleander last hebben van ongedierte?
Ook kan een oleander last hebben van ongedierte, de spintmijt vertoeft graag op oleanders. De plant heeft een ongezond bleek-geel uiterlijk als ze bezoek heeft van dit vervelende kleine spinnetje. Een goed middel hiertegen is Massai. Heeft de plant last van luis, dan is Admire een goed middel.
Wanneer kan ik oleander in de volle grond zetten?
In de volle grond zetten kan ook, maar dan wel op een zeer beschutte plek met voldoende bescherming tegen koude, gure wind. Oleander bloeit vanaf juli tot half september met enkel of dubbele bloemen in de kleuren roze, rozerood en wit. Heeft aantrekkelijk, donkergroen, lancetvormig blad, dat in de winter groen blijft.
Wanneer kan oleander buiten staan?
Oleander kan in de zomer buiten staan. Half mei, na de laatste nachtvorst, kan hij naar buiten. Zodra er eind oktober weer gevaar voor nachtvorst is, moet hij weer naar binnen. Hij heeft het liefst een plek in de volle zon, met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver. Oleander staat graag in een ruime pot.