Waarin staan de regels over reclame en promotie voor alcoholische dranken?

Waarin staan de regels over reclame en promotie voor alcoholische dranken?

In de Drank- en Horecawet staan geen bepalingen over reclame. De zelfregulering staat nog overeind maar de overheid heeft toch in de mediawet laten opnemen dat voor 21.00 geen reclame voor alcohol op radio en TV mag worden gemaakt. Dit zijn tijden waarop jongeren veel naar de TV kijken.

Is alcohol reclame verboden?

Nederland kent sinds 2009 een wettelijk verbod op alcoholreclame op televisie en radio van 6 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds. Het verbod is opgenomen in de Mediawet 2008. Het verbiedt Nederlandse omroepen in het genoemde tijdvak commercials voor alcoholhoudende dranken uit te zenden.

Wat is de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken?

De Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken (RvA) is van toepassing op reclame voor alcoholhoudende drank en voor niet-alcoholhoudende drank, voor zover deze wordt aangeprezen om te worden gebruikt in combinatie met alcoholhoudende drank. Deze Code is van toepassing op alle specifiek voor Nederland bestemde reclame.

Hoeveel korting mag je geven op alcohol?

Vanaf 1 juli 2021 mag u als verkoper binnen de retail geen kortingen op alcoholhoudende dranken meer geven van boven de 25%. Dit noemen wij ‘prijsacties’. Die regel geldt voor zowel online als fysieke winkels, zoals supermarkten, slijters en webshops.

Wat is alcoholreclame?

Met alcoholreclame worden positieve associaties met alcohol van een bepaald merk gecreëerd. Het doel is om de consument over te halen om alcohol van dat merk te kopen [1,2]. De reclame wordt meestal gemaakt en gefinancierd door alcoholproducenten.

Wat mag niet op tv?

Wat echter niet is toegestaan:

  • Uploaden, downloaden, streamen, linken naar illegale kopieën.
  • Hard- en software (o.m. mediaspelers)
  • Ondertitelen.
  • Verkoop van illegale kopieën.
  • Invoer.
  • Handel in omzeilingsmiddelen.

Wat is Alcoholmarketing?

Verder blijkt dat alcohol¬marketing in Nederland zeer aanwezig is en dat deze alcoholmarketing ook minderjarigen bereikt. Denk bij alcoholmarketing aan: televisiespotjes, reclamezuilen, sponsoring van evenementen, posts en tweets van alcoholmerken, reclame op sociale media.

Waarom bier niet meer in de aanbieding?

Verkopers van alcohol op internet zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole. Verkopers moeten aanbiedingen op alcohol beperken tot maximaal 25% korting. Zo zijn stuntaanbiedingen voor alcohol als ’twee halen, één betalen’ niet meer toegestaan.

Waarom moeten alcoholreclames blijven?

Uitleg: ‘Reclame heeft als doel mensen meer van een product te laten kopen. Van alcoholreclame krijg je dus zin om wijn, bier of sterke drank te drinken. Dat is erg, want van alcohol drinken krijg je sneller kanker, kun je dik worden, en loop je hersenschade op. Daarom is het beter om hier geen reclame voor te maken.

Waarom mag bier niet meer in de aanbieding?

Wat gebeurt er als je onder de 18 drinkt?

Alcohol op jonge leeftijd is slecht voor de ontwikkeling van je botten. Alcohol verlaagt onder andere de hoeveelheid mannelijk hormoon en groeihormoon. Na een avond drinken werkt je geheugen slechter en kun je je minder goed concentreren. Dat heeft invloed op je schoolprestaties.

Wat maakt alcohol aantrekkelijk?

Uit het onderzoek van Hondebrink blijkt dat als jongeren gevraagd wordt welke elementen ze in het algemeen belangrijk vinden om een reclame ‘leuk’ te maken, dan blijkt dat de meesten van hen de elementen ‘humor’ (88.6%), ‘leuk/ gezellig’ (84.1%) en ‘dansen/ feesten’ (83.6%) noemen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven