Inhoudsopgave
Wat is een onzichtbare verteller?
Een ik-verteller is meestal een van de personen in het verhaal. Een ik-verteller kan dan alleen vertellen wat hij zelf denkt en voelt. De onzichtbare of verborgen verteller kan de lezer kennis laten maken met de gedachten en gevoelens van één persoon of van meer personen.
Wat zijn alle Vertelperspectieven?
Perspectieven
- Auctoriaal.
- Ik-perspectief.
- Personaal perspectief.
- Andere perspectieven.
- Afwisselende perspectieven.
Waarom kiest een schrijver om te schrijven vanuit een bepaald perspectief?
Schrijvers kiezen voor het ik-perspectief om de lezer dichtbij de hoofdpersoon te brengen. Met het ik-perspectief kan de lezer zich sterk inleven in de hoofdpersoon omdat hij weet hoe de hoofdpersoon zich voelt en wat hij denkt.
Welke 3 Vertelsituaties zijn er?
Soorten vertelsituaties
- De personale vertelsituatie . Je leest het verhaal door de ogen van één persoon.
- De auctoriale of alwetende vertelsituatie. Net als bij de personale vertelsituatie wordt er hij en zij gebruikt.
- De meervoudige vertelsituatie. Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van verschillende personages.
Wat zijn de verschillende Vertelinstanties?
Vaak hangt het perspectief nauw samen met de verteller van het verhaal. Er zijn verschillende soorten vertellers, zoals de ik-verteller, de onzichtbare verteller, de personale verteller en de alwetende verteller. In het algemeen zijn er met betrekking tot het perspectief twee mogelijkheden.
Hoe herken je een ik verteller?
Er zijn twee mogelijkheden: Vertellende ik: een ik-persoon die gebeurtenissen uit het verleden vertelt, achteraf vertelt dus. Vergelijkbaar met de auctoriale verteller; deze ik overziet alles maar neemt echter wel deel aan de handeling, in tegenstelling tot de auctoriale verteller.
Welke verteller?
Een personaal perspectief: je weet alleen van de hoofdpersoon wat hij ziet, denkt en voelt; van de bijfiguren weet je dat niet. Een auctoriaal perspectief (alwetende verteller): je weet van meerdere personages wat zij zien, denken en voelen omdat de verteller (met wie jij meeleest) inzicht heeft in alle personages.
Welk vertelperspectief?
Hoe noem je het Ik perspectief?
Bij een roman die geschreven is in de derde persoon, zeg je dat het perspectief bij de hij- of zij-figuur ligt. Bij een verhaal dat in de eerste persoon is geschreven, ligt het perspectief bij de ik-figuur. Perspectief wordt ook wel focalisatie genoemd.