Inhoudsopgave
Wat is de 5x waarom methode?
Tegenwoordig wordt de methode o.a. gebruikt in Kaizen, Lean en Six Sigma. Het idee achter de techniek is eenvoudig; als je 5x achter elkaar een ‘waarom’-vraag stelt zal de oorzaak van je probleem duidelijk worden. Vervolgens kun je de ware bron van je probleem elimineren.
Wat is het doel van methodes zoals Visgraatdiagram 5x Why en Pareto analyse?
De ‘5x Why’ methode is een simpele en effectieve aanpak om tot de grondoorzaak van een knelpunt, verspilling of probleem te komen. In de Lean Six Sigma methodiek wordt deze tool vaak in de analyse van een verbeterproject gebruikt.
Wie wat waar wanneer waarom en hoe?
Een journalist probeert altijd een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. Daarvoor wordt in de journalistiek een ezelsbruggetje gebruikt: de 5W1H-methode. Ze geven antwoord op de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. Zo leren ze artikelen te analyseren en raken ze bekend met de journalistieke regel.
Hoe vul je een Visgraatdiagram in?
Hoe vul je een visgraatdiagram in?
- Download het sjabloon voor de basis van de visgraat.
- Bedenk mogelijke oorzaken door middel van brainstormen.
- Beoordeel de oorzaken gezamenlijk, zodat de meest bruikbare/realistische ideeën overblijven.
- Categoriseer de oorzaken naar de M’s en vul de visgraatdiagram in.
Hoe vul je het Ishikawa diagram in?
Hoe maak je een Ishikawa diagram In het Ishikawa diagram wordt onderscheid gemaakt tussen oorzaak en gevolg. Aan de rechterkant van deze visgraat diagram worden de problemen beschreven en links worden de mogelijke oorzaken benoemd. De oorzaken worden vervolgens in vier categorieën binnen het Ishikawa diagram ingedeeld.
Wat zijn de 4 M’s?
De oorspronkelijke 4 M’s zijn mens, machine, materiaal en methode. Later toegevoegde M’s zijn bijvoorbeeld metingen, milieu, management etc.
Hoe maak je een Pareto analyse?
Pareto analyse in de praktijk
- Stap 1: Meten – identificeer de problemen en leg deze vast in een tabel.
- Stap 2: Bepaal de volgordelijkheid.
- Stap 3: Geef elk vastgelegd probleem een score of waardering.
- Stap 4: Groepeerde vastgestelde problemen en tel de scores of waarderingen op.
- Stap 5: tijd voor actie.
Wat zijn de 4 W’s?
Het organiseren van een succesvol evenement is geen vanzelfsprekendheid. De kans daarop vergroot je door al in het voortraject rekening te houden met de 4 W’s van jouw evenement: Waarom, Wie, Wat en Wanneer. Hieronder leggen we per W uit waarom deze zo ongelooflijk belangrijk is.
Wat zijn de 7 W’s?
Het model van de 7 Wijze W’s wordt in projecten gebruikt tijdens het planvorming proces. Door het model toe te passen, vormt zich een opdrachtformulering die een beeld geeft van de noodzaak en het doel van het project. Met dit inzicht ben je in staat om de juiste projectaanpak vast te stellen.
https://www.youtube.com/watch?v=erAv0ikeKak