Inhoudsopgave
Wat houdt een Wob-verzoek in?
U mag informatie opvragen over het handelen van de overheid. U maakt dan gebruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dien een Wob-verzoek in bij de organisatie waarvan u informatie wilt ontvangen.
Wat is het doel van de Wob?
Zo bepaalt de Wob welke informatie openbaar is en wanneer deze verstrekt moet worden aan een verzoeker om informatie. Het kerndoel van de Wob is het reguleren van de openbaarheid van het bestuur en de informatievoorziening hiervan. Dit is ten behoeve van een goede en democratische bestuursvoering.
Is Wob-verzoek openbaar?
Wob-verzoek indienen De overheid geeft zelf informatie over beleid en uitvoering. Bijvoorbeeld via een persbericht of website. Wie meer wil weten, kan een overheidsorganisatie vragen om bepaalde informatie openbaar te maken. Iedereen mag een Wob-verzoek indienen.
Wat is openbaarheid van het bestuur?
Openbaarheid van bestuur kan worden gedefinieerd als “een verplichting die op een bestuur rust om documenten of informatie aan het publiek beschikbaar te stellen”. In de wetgeving wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve openbaarheid van bestuur en passieve openbaarheid van bestuur.
Welke organisaties Wob?
Organisaties onder de Wob
- de Rijksoverheid, bijvoorbeeld een ministerie;
- gemeenten;
- provincies;
- waterschappen;
- publiekrechtelijke organisaties.
Wie mag Wob-verzoek indienen?
Iedereen kan de overheid verzoeken om informatie over welke bestuurlijke aangelegenheid dan ook. Ook niet-Nederlanders kunnen een Wob-verzoek bij de Nederlandse overheid indienen.
Waarom een Wob-verzoek?
Als dergelijke kanalen voor u niet toereikend zijn wat betreft informatie, dan kunt u, indien u meer wilt weten over beleid en uitvoering, een verzoek indienen tot openbaarmaking van overheidsinformatie. Dit heet een Wob-verzoek. Iedereen kan de overheid verzoeken om informatie over een bestuurlijke aangelegenheid.
Wie valt onder de Wob?
U kunt een Wob-verzoek indienen bij overheidsorganisaties, behalve de organisaties die met vertrouwelijke informatie of staatsgeheimen werken. Soms vallen andere instellingen of bedrijven ook onder de Wet openbaarheid van bestuur.
Welke organisaties vallen onder de wet openbaar bestuur?
Organisaties onder de Wob de Rijksoverheid, bijvoorbeeld een ministerie; gemeenten; provincies; publiekrechtelijke organisaties.
Welke documenten vallen onder de Wob?
Welke gegevens nodig zijn om aan het Wob-verzoek te voldoen? In ieder geval alle interne rapporten, verslagen, besluiten, brieven, nota’s, blauwdrukken en kattenbelletjes die betrekking hebben op het verzoek. Mailverkeer valt onder de Wob en dus zult u alle relevante mails rond het Wob-verzoek moeten zien op te sporen.
Wat is een bestuursdocument?
Een bestuursdocument is “de informatie die in een bepaalde vorm is opgeslagen en waarover een overheid beschikt, ongeacht de drager waarop de informatie zich bevindt en ongeacht de vorm waarin de informatie opgeslagen is.
Wat is een beroepsinstantie?
v. (-s), instantie waarbij men in beroep kan gaan.