Inhoudsopgave
Welke gevaren zijn er bij een prikaccident?
Prikaccidenten vormen een risico voor overdracht van virussen zoals hiv, het hepatitis B- en C-virus, maar leiden ook zonder een besmetting tot hoge persoonlijke, maatschappelijke en bedrijfsmatige kosten.
Hoe moet je handelen bij een prikaccident?
Toch een prikaccident? Wat u direct moet doen
- Wond goed laten bloeden (uitknijpen)
- Spoel de wond met water.
- Wond desinfecteren.
- Contact opnemen met uw behandelaar of met PrikPunt: meldpunt voor prik-, snij-, bijt- en spataccidenten. Zij helpen u direct met een telefonische risico analyse.
Welke volgorde na een prikaccident is juist?
Laat na het accident de prik-, snij- of bijtwond goed doorbloeden (niet stelpen) en laat de blootgestelde de wond met lauwwarm water uitspoelen, bij voorkeur onder een stromende kraan.
Wat moet je het eerste doen bij een prikaccident?
Stappenplan na prikaccident Laat na het accident de wonde goed doorbloeden en spoel de wonde grondig met water of fysiologische oplossing. Bij een spataccident moeten de huid of slijmvliezen grondig gespoeld worden met water of fysiologisch water. Ontsmet de wonde met alcohol 70% of chloorhexidine 0.5% in alcohol 70%.
Wat zijn de symptomen van hepatitis B?
Wat zijn de verschijnselen van hepatitis B?
- moeheid.
- minder eetlust en misselijkheid.
- koorts.
- pijn rechts boven in de buik.
- geel oogwit en een gele huid (geelzucht)
- donkere urine (de kleur van sterke thee)
- licht gekleurde ontlasting (de kleur van stopverf)
- jeuk.
Welke testen bij prikaccident?
Bij een spataccident moeten de huid of slijmvliezen grondig gespoeld worden met water of fysiologisch water. Ontsmet de wonde met alcohol 70% of chloorhexidine 0.5% in alcohol 70%. Nagaan van serostatus van de bron: bepaal HIV, HCV Al, HBsAg en HBcAl. Aanvullend kunnen ook HCVRNA, HBeAg en HBeAl en bepaald worden.
Hoe vaak komen prikaccidenten voor?
Naar schatting worden er in Nederland jaarlijks 13.000 -15.000 prikaccidenten gemeld.
Waardoor ontstaan de meeste prikaccidenten?
Meest voorkomende prikaccidenten Bijvoorbeeld verwonding aan een gebruikte injectienaald of ander scherp instrument waar bloed aan zit; een situatie waarbij via een kapotte huid (wondje, kloof, eczeemplek) contact is met andermans bloed of met bloed verontreinigde lichaamsvloeistoffen.