Wat gebeurt er in de Krebscyclus?

Wat gebeurt er in de Krebscyclus?

De citroenzuurcyclus is een serie van chemische reacties in een kring. Door de citroenzuurcyclus, ook wel krebscyclus genoemd, leveren de eiwitten, vetten en koolhydraten uiteindelijk energie. Het is ook de laatste fase waarin koolhydraten en eiwitten worden afgebroken en het eindstation voor de vetverbranding.

Waarom wordt glucose in kleine stappen afgebroken?

De dissimilatie van glucose moet geleidelijk gebeuren, zodat de energie in kleine hoeveelheden vrij komt. De glucose wordt dus indirect verbrand. Als je de glucose direct verbrandt, komt er heel veel energie tegelijk vrij. Deze energie komt bovendien ook nog eens vrij als warmte.

Welke stof en Energieomzettingen vinden plaats tijdens de celademhaling?

De oxidatieve fosforylering Net als bij de fotosynthese zorgt een elektronenstroom via diverse redoxsystemen voor energieomzettingen, waardoor protonen gepompt worden van de mitochondriale matrix naar de intermembraanruimte.

Wat is het eindproduct van de oxidatieve fosforylering?

De oxidatieve fosforylering is een centraal onderdeel van de stofwisseling waarin energie uit voedingsstoffen via een reeks redoxreacties, en met gebruikmaking van zuurstof, wordt omgezet en opgeslagen in adenosinetrifosfaat (ATP).

Waarom is ATP een energierijke verbinding?

ATP is zo’n energiedrager. Bij de hydrolyse van ATP door het enzym adenosine-dehydrogenase, waarbij ADP en fosfaat worden gevormd, komt 30,5 kJ/mol aan energie vrij. De reden waarom deze binding zoveel energie bevat, is de elektrostatische afstoting tussen de negatief geladen zuurstofatomen in de fosfaatgroepen.

Waarom wordt glucose omgezet in glycogeen?

Glycogeen wordt door het hormoongestuurde enzym insuline opgeslagen in de lever en wordt weer omgezet in glucose door glucagon. De glycogenolyse wordt bij lage bloedsuikerconcentraties in gang gezet door een amide van de alvleesklier.

Hoeveel ATP uit 1 glucose?

Totaal levert de verbranding van 1 molecuul glucose dus 36 ATP-moleculen op.

Waar gebeurt celademhaling?

Celademhaling of dissimilatie is het proces waarbij in een cel, meer specifiek in een mitochondrion, ATP wordt gegenereerd. Dit proces behelst de oxidatie van koolstofverbindingen (de citroenzuurcyclus), gevolgd door oxidatieve fosforylering uit ADP. Die oxidatie noemt men celademhaling of aerobe dissimilatie.

Wat verstaan we onder fosforylering?

Fosforylering van een eiwit is het plaatsen van een fosfaatgroep op een van de reactieve hydroxylgroepen (OH) van de samenstellende aminozuren (tyrosine, threonine en serine) van dat eiwit.

Welk proces produceert meeste ATP?

Celademhaling of dissimilatie is het proces waarbij in een cel, meer specifiek in een mitochondrion, ATP wordt gegenereerd. Dit proces behelst de oxidatie van koolstofverbindingen (de citroenzuurcyclus), gevolgd door oxidatieve fosforylering uit ADP.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven