Inhoudsopgave
Welke verwarming in de toekomst?
Wil je evenwel helemáál klaar zijn voor de toekomst en van je huis een BEN-woning (bijna-energieneutrale woning) maken? Dan kies je het best voor een warmtepomp. Zo’n systeem haalt gratis warmte-energie uit de lucht, het water of de aardbodem en gebruikt dit om je woning en je sanitair water te verwarmen.
Welke verwarming in nieuwbouw?
In het algemeen geldt dat hoe groter het verwarmingsoppervlak is, des te lager de aanvoertemperatuur om uw woning efficiënt te kunnen verwarmen. Vloerverwarming is daarom ideaal voor verwarming in nieuwbouw. Het bespaart ruimte en voorziet u van warmte, zelfs bij lagere temperaturen.
Welk soort verwarming kiezen?
Hoe kies je je verwarming?
Type verwarming | Voordelen |
---|---|
Verwarmingsketel op gas | stabiele kostprijs van gas snelle installatie uitstekend rendement |
Warmtepomp | laag energieverbruik ecologisch kan ’s zomers ook als airco dienst doen |
Verwarmingsketel op pellets of biomassa | stabiele prijs van de brandstof ecologisch |
Wat is de toekomst van aardgas?
In Nederland kiest de overheid om aardgas af te bouwen, tegen 2050 moet Nederland helemaal gestopt zijn met het gebruik van aardgas. Maar in ons land is er nog geen verbod gepland op het gebruik van aardgas. Vanaf 2021 zijn er in grote nieuwbouwprojecten wel beperkingen op aardgasaansluitingen.
Hoe nieuwbouw verwarmen 2021?
Nieuwbouwwoningen anno 2021 zijn onderworpen aan allerlei regels aangaande isolatie en energieprestaties, en bijna-energieneutrale woningen zijn ondertussen ook de norm. Zo’n woning verbruikt weinig energie voor verwarming, koeling en ventilatie.
Welke verwarming bij vloerverwarming?
De vloerverwarming bestaat uit buizen waar warm water doorheen stroomt. Het warme water verwarmt de vloer en de vloer verwarmt op haar beurt de ruimte. De temperatuur van het water is relatief laag en daarom is een warmtepomp bij uitstek geschikt.
Welke hoogrendementsketel kiezen?
Je kiest best de condensatieketel met het laagst mogelijke vermogen. Hoe lager het vermogen, hoe hoger het rendement. Let wel op dat je geen té laag vermogen kiest voor jouw specifieke woonsituatie.
Welke energie voor verwarming?
Aardgas is, samen met mazout, de populairste energiebron om je huis te verwarmen.
Hoe lang is er nog aardgas?
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Voor de aankoop van deze installaties kunt u subsidie krijgen.
Kun je nog een gasaansluiting krijgen?
Per 1 juli 2018 is de aansluitplicht voor nieuwbouw op aardgas vervallen. Dit betekent dat uw netbeheerder geen kleinverbruik gasaansluiting in nieuwbouw mag realiseren, tenzij er sprake is van een uitzondering. Kijk dan op ‘netbeheerders per regio’ op www.mijnaansluiting.nl.