Inhoudsopgave
Kunnen wijden aan?
Wijden heeft met aandacht te maken: je kunt je ergens aan wijden. En inderdaad: je kunt woorden wijden aan een onderwerp. En dat kun je met grote toewijding doen. Wijden hangt ook samen met geloof, met heiligheid: iemand wordt bijvoorbeeld tot priester gewijd, of ingewijd in de geheimen van de kabbala.
Is gewijd aan?
tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft zich gewijd aan (volt. deelw.) aandachtig ergens mee bezig zijn of als onderwerp hebben Voorbeelden: `je aan…
Kan ik niet over uitwijden?
Vanuit die laatste betekenis ontstond de betekenis ‘afdwalen’, en vervolgens de huidige betekenis ‘uitvoerig spreken (door van het eigenlijke onderwerp af te dwalen)’. (1) Laten we hier verder niet over uitweiden, want er zijn nog veel meer onderwerpen te bespreken. (2) Mijn zus weidde enorm uit over haar wereldreis.
Wat is een wei?
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Wat is een weiland of weide?
Een weiland, wei of weide is een stuk open grasland dat gebruikt wordt om vee te laten grazen. Weiden kunnen in cultuur gebracht zijn en bij een boerderij horen, maar ook in het wild is veel grasland.
Wat is het woord weids?
Het woord weids is afgeleid van weide. Als je geniet van een weids uitzicht, dan benadruk je de ruimtelijkheid van je uitzicht. Het is wel begrijpelijk dat weids wordt verward met wijds, aangezien een groots, ruimtelijk uitzicht ook wel iets met de wijdte te maken heeft. Het woord wijds daarentegen, heeft helemaal niets te maken met het uitzicht.
Wat zijn de vee in de Nederlandse weiden?
In de Nederlandse weiden zijn als vee vooral rundvee, schapen, paarden en geiten te zien. Melkkoeien steeds minder, omdat het gras in toenemende mate naar de dieren in de stal wordt gebracht.
Wat is weids in verband gebracht?
Tegenwoordig wordt weids vrijwel altijd in verband gebracht met iets ruimtelijks (zoals in weidse vergezichten). Wijd is ontstaan uit een oeroud woord dat iets als ‘uiteengegaan’ of misschien ‘weg (gegaan)’ moet hebben betekend.