Is een steek van een tijgermug gevaarlijk?

Is een steek van een tijgermug gevaarlijk?

De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya) kunnen overdragen, is op dit moment te verwaarlozen.

Waar komt de tijgermug voor in Nederland?

De soorten komen van oorsprong niet voor in Nederland, en kunnen verschillende virusziekten verspreiden. De tijgermug werd verspreid over het land gevonden: in Amstelveen, Assen, Lelystad, Moerdijk en Sittard.

Hoe tijgermug bestrijden?

Ze verwijderen mogelijke broedplaatsen of behandelen deze met biologische korrels die de larven van de tijgermug doden. Deze korrels werken alleen tegen muggenlarven, en zijn niet schadelijk voor andere dieren en mensen. In incidentele gevallen bestrijdt de NVWA volwassen tijgermuggen met een algemeen insecticide.

Hoe ziet een steek van een tijgermug eruit?

Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit. Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug. Het zijn vrij kleine muggen. Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.

Hoe ziet een steek van tijgermug eruit?

Steeds vaker zien we de tijgermug opduiken, herkenbaar aan het zwart-wit gestreepte patroon op het lijf en de poten. Ze zijn kleiner dan gewone muggen, maar kunnen wel pijnlijk steken.

Is dit een tijgermug?

Hoe herken ik een tijgermug? Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit. Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug. Het zijn vrij kleine muggen.

Welke muggen komen voor in Nederland?

Meest voorkomende muggen in Nederland:

 • Steekmuggen.
 • Motmuggen.
 • Tijgermuggen.
 • Dansmuggen.
 • Kriebelmuggen.
 • Langpootmuggen.

Wat eet een tijgermug?

De tijgermug heeft net als alle steekmuggen vele vijanden. De larven worden door een groot aantal waterdieren gegeten, zoals vissen en in water levende insecten en hun larven. De volwassen mug wordt gegeten door insecteneters als vogels, kikkers en door andere insecten zoals libellen.

Hoe ziet een muggenbult er uit?

Hoe zien gewone muggenbulten eruit? De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat.

Hoe herken je een steekmug?

Hoe herken je een steekmug? Een steekmug heeft een naar voren wijzende zuigsnuit die ongeveer half zo lang is als het lijf van de mug. Dit zijn eigenlijk de kaken en de lippen van de mug die geëvolueerd zijn tot zeer geavanceerd stekend en zuigend orgaan. De vleugels van steekmuggen zijn langer dan het achterlijf.

Hoe herken je een beet van een tijgermug?

Verschil tussen de tijgermug en de ‘gewone’ steekmug Je kunt een tijgermug aan de volgende eigenschappen herkennen: De vleugels van de tijgermug zijn ongevlekt. Het lijfje is korter dan 2 cm. De voelsprieten zijn langer dan de kop.

Hoe herken je de tijgermug?

Is een steek van een tijgermug gevaarlijk?

Is een steek van een tijgermug gevaarlijk?

De tijgermug is een steekmug afkomstig uit Zuidoost-Azië. De Aziatische tijgermug wordt sinds 2010 een aantal keer per jaar gesignaleerd in Nederland. De beet van een tijgermug is mogelijk gevaarlijk, omdat hij zo’n tien ziektes kan overdragen.

Waar komt de tijgermug voor?

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, zoals Noord-Amerika en Europa.

Welke mug steekt overdag?

De Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, waaronder Europa. De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren.

Waar leven tijgermuggen?

De mug heeft zich binnen Azië verspreid tot in Nieuw-Guinea en wereldwijd in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en delen van het vasteland van Afrika. In Australië en Nieuw-Zeeland is de tijgermug een aantal keer aangetroffen, maar deze heeft zich hier nog niet gevestigd.

Kan een muggenbult ontsteken?

Een ontstoken muggenbeet is meestal ongevaarlijk. Sommige mensen zijn echter gevoelig en reageren met ernstige symptomen zoals diarree of misselijkheid. Soms zwelt het gebied rond de muggenbeet hevig op. Ook hier moet een arts geraadpleegd worden.

Wat kun je doen tegen de tijgermug?

Draag kleding die je huid zoveel mogelijk bedekt. Smeer je onbedekte huid in met een muggenwerend middel. Bevind je je in een gebied waar de tijgermug vaak voorkomt, gebruik dan een middel met DEET.

Welke ziekte veroorzaakt de tijgermug?

U krijgt knokkelkoorts als u bent gestoken door een mug die het knokkelkoorts-virus bij zich draagt. Er zijn vooral 2 soorten muggen met dit virus: de Aziatische tijgermug en de gelekoortsmug. Deze muggen steken overdag.

Welke ziekte tijgermug?

De tijgermug verspreidt ziektes zoals dengue, chicungunya en de West-Nijlziekte. Helaas duikt hij soms ook in Nederland op. Zo herken je ‘m: Tijgermuggen zijn kleiner dan ‘gewone’ muggen.

Hoeveel keer steekt een tijgermug?

Vijf vragen over de tijgermug: “Ze steken 50 keer per kwartier”

Welke mug?

Meest voorkomende muggen in Nederland:

 • Steekmuggen.
 • Motmuggen.
 • Tijgermuggen.
 • Dansmuggen.
 • Kriebelmuggen.
 • Langpootmuggen.

Hoe is de tijgermug in Nederland gekomen?

De belangrijkste verspreidingsmanier is via de (inter)nationale handel in gebruikte banden. Eitjes van de tijgermug kunnen overleven in de banden en worden zo verplaatst tussen landen. Via deze weg heeft de tijgermug zich inmiddels gevestigd in grote delen van Zuid-Europa.

Wat te doen bij een ontstoken muggenbult?

Koud of warm? Beiden verlichten de jeuk na een muggenbeet. Een coolpack of ijsblokjes stoppen niet enkel de jeuk, maar vertragen ook het ontstekingsproces. Dit werkt ook met speeksel, maar alleen wanneer het op de muggenbeet wordt gedept, niet ingewreven.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven