Waarom bomenkap?

Waarom bomenkap?

Waarom kapt Staatsbosbeheer bomen? Om een bos gevarieerd en toekomstbestendig te houden voor mens, plant en dier, is bomenkap nodig. En omdat we willen bijdragen aan duurzame houtproductie in Nederland. Kap is ook nodig voor de veiligheid, zoals in het geval van essentaksterfte.

Hoe ziet het Amazonegebied eruit?

Het Amazoneregenwoud, ook wel de Selva genoemd, is het grootste regenwoud op Aarde. Het heeft een oppervlakte van 6,7 miljoen km² en is verspreid over negen landen: Brazilië (60%), Peru (13%), Colombia (9%), Venezuela (5%), Bolivia (5%), Guyana (3%), Suriname (2%), Ecuador (1,5%) en Frans-Guyana (1,5%).

Hoeveel bomen worden er per dag gekapt?

Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.

Waarom bomen niet kappen?

Het gaat slecht met insecten en weidevogels, er is net een internationaal rapport verschenen waarin staat dat de biodiversiteit achteruit holt als we niet tijdig ingrijpen. Bij veel mensen is het kwartje gevallen: de natuur staat er slecht voor. En het kappen van bomen versterkt dat gevoel.”

Waarom werd Europa in het verleden ontbost?

‘Meer dan honderd jaar geleden, toen Europa door industriële revoluties ging, werd voor bijna alles hout gekapt: voor elektriciteitspalen, mijnstutten, brandhout, spoorwegen, huizen, schepen … noem maar op. De ontbossing die we nu in andere delen van de wereld zien, vond hier veel vroeger plaats.

Wat is het begrip ontbossing?

Onder ontbossen verstaan we iedere handeling waardoor een bos geheel of gedeeltelijk verdwijnt en aan de grond een andere bestemming of gebruik wordt gegeven. Bomen kappen in bos waarbij het bos bos blijft, is geen ontbossing maar is wel strikt geregeld.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven