Hoe lang kan je lopen met 3 cm ontsluiting?
Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Welke fases kunnen we onderscheiden tijdens de geboorte?
De bevalling wordt opgedeeld in verschillende fasen:
- Latente fase: het verstrijken van de baarmoedermond en ontsluiting tot 1-3cm.
- Actieve (ontsluitings) fase: het ontsluiten van de baarmoedermond tot 10cm.
- Uitdrijving (pers) fase: de geboorte van de baby.
- Nageboortetijdeperk: de placenta (moederkoek) wordt geboren.
Wat doe je met je kind als je gaat bevallen?
Maak afspraken wie je kinderen opvangt als je gaat bevallen. Misschien kunnen ze een nachtje bij opa en oma logeren of heb je een zus, buurvrouw of vriendin die graag op je kinderen past. Zorg voor een goede back-up. Mocht je oppas onverhoopt uitgevallen zijn, dan is er geen nood aan de man.
Welke ondersteuning biedt je in de vroege fase van de bevalling?
Probeer afleiding te zoeken tijdens het begin van de ontsluitingsfase. Er zit dan nog vrij veel tijd tussen de weeën en afleiding in de vorm van lezen, tv kijken, muziek luisteren of iets in huis doen, kan helpen deze eerste fase ontspannen door te komen. Gebruik de pauzes tussen de weeën om uit te rusten.
Wat doen met oudste kind bevalling?
Als je graag je kind bij de bevalling wil, doe je er goed aan ze al tijdens de zwangerschap het een en ander te vertellen over de bevalling. Leg uit wat er gaat gebeuren en doe het alvast een beetje voor. Maak er ook geluiden bij, zodat je kind daar straks niet van schrikt, en vertel dat pijn en bloed erbij horen.
Hoe vertel je een kind over de bevalling?
Tip 1: Informeer je kind Vertel het je kind van tevoren. Wanneer je kind de basisschoolleeftijd heeft bereikt kun je het aan het begin van de zwangerschap al vertellen. Praat over andere gezinnen met broertjes en zusjes. Zeg niet dat je een baby krijgt om hem/haar een speelkameraadje te geven.