Hoe lang niet drinken voor zwangerschap?
De bevruchting vindt plaats ongeveer 14 dagen vóórdat je weer ongesteld moet worden. Drink in ieder geval niet in de 2 weken voordat je weer ongesteld zou moeten worden. Je kunt immers zwanger zijn. Als je toch weer ongesteld wordt, kun je in de week dat je ongesteld bent een glaasje drinken als je een feestje hebt.
Kan alcohol de bevruchting beinvloeden?
Verminderde vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen kan al optreden bij het drinken van minder dan 1 glas alcohol per dag. Uit een recente meta-analyse bleek de groep vrouwen die tot 12,5 gram alcohol per dag consumeren al 11% minder vruchtbaar te zijn dan de groep vrouwen die niet drinken.
Waarom geen alcohol als je zwanger bent?
Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Ook als je maar af en toe een glaasje wijn of bier drinkt. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.
Wat doet alcohol met je baarmoeder?
Onder zwangere vrouwen die gemiddeld één tot twee standaard horecaglazen per dag drinken is een negatief effect op de psychomotorische ontwikkeling van het kind waarschijnlijk en is mogelijk het risico verhoogd van miskramen, foetale sterfte, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Wat doet alcohol met een foetus?
De gevolgen van stevig alcoholgebruik in de zwangerschap voor de foetus zijn bekend: een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte of foetale alcoholspectrumstoornissen. ‘Bingedrinken’ wordt ook gelinkt aan groeistoornissen bij de foetus en een verhoogd risico op zuurstoftekort bij de geboorte (2).
Heeft alcohol invloed op cyclus?
Een enkele keer een glaasje wijn tast de vruchtbaarheid niet aan, maar alcohol verhoogt wel de hoeveelheid oestrogeen in het bloed. Dit heeft invloed op de menstruele cyclus. Wanneer je zwanger bent is uiteraard het dringende advies om alcohol volledig te vermijden.
Wat laat een ovulatietest zien?
Een ovulatietest checkt de hoeveelheid LH (luteïniserend hormoon) in je urine. Dit hormoon wordt geproduceerd in je hersenen. Een zwangerschapstest gaat daarentegen op zoek naar het hCG (zwangerschaps)hormoon in je urine.