Inhoudsopgave
- 1 Welke toedieningswijze van injecteren heeft de snelste werking?
- 2 Welk medicijn injecteer je intramusculair?
- 3 Welke lengte injectienaalden gebruik je en waarom?
- 4 Wat bepaalt de lengte van de naald?
- 5 Wat bepaalt de lengte van de Pennaald insuline?
- 6 Wat is een complicatie bij een subcutane injectie?
- 7 Wat zijn de toedieningsvormen van medicijnen per injectie?
- 8 Wat is een intramusculaire injectie?
Welke toedieningswijze van injecteren heeft de snelste werking?
Bij intramusculaire injecties vindt de inspuiting (injectie) plaats in spierweefsel. De vloeistof wordt sneller (binnen 15 – 20 minuten1) in de bloedsomloop opgenomen dan na een subcutane injectie.
Welk medicijn injecteer je intramusculair?
Een intramusculaire injectie is bijvoorbeeld een vaccinatie. Maar ook vitamines en pijnstilling worden veelal intramusculair geïnjecteerd. Ook in de onderstaande gevallen wordt vaak gekozen voor een intramusculaire injectie: – Als het geneesmiddel snel in het bloed opgenomen moet worden.
Welke lengte injectienaalden gebruik je en waarom?
Gebruik voor intramusculaire injecties een iets dikkere en langere naald, bijvoorbeeld 0,8 x 25- 38 mm-naalden voor volwassenen. Voor kinderen wordt 16 mm aanbevolen. De lengte van de naald wordt ook bepaald door de dikte van de onderhuidse bindweefsellaag (vetlaag)1.
Welke medicatie wordt rectaal gegeven?
Rectaal (via de anus) – bijvoorbeeld met een zetpil of een klysma. Op de slijmvliezen (verstuiving) – mondspray, neusspray. Door indruppeling – oogdruppels, neusdruppels en oordruppels. Via de longen (middelen voor inhalatie)
Waarom medicijnen per injectie worden toegediend?
Om de tijd te overbruggen dat de INR-waarde niet optimaal is en het hogere risico op trombose bestaat, is tijdelijke toediening van bloedverdunnende injecties noodzakelijk. De injecties worden subcutaan toegediend, dat wil zeggen in het onderhuidse weefsel. Het medicijn wordt vanuit dit weefsel in het bloed opgenomen.
Wat bepaalt de lengte van de naald?
Voor intramusculaire injecties wordt een iets dikkere en langere naald gebruikt. Bijvoorbeeld de 0,8 x 25mm of de 0,8 x 40mm (groene naald) voor volwassenen en de 0,8 x 16mm (groene naald) voor kinderen. De lengte van de naald wordt ook bepaald door de dikte van de onderhuidse bindweefsellaag.
Wat bepaalt de lengte van de Pennaald insuline?
Men kan insuline loodrecht in de huid of in een hoek van 45 graden toedienen….De juiste naaldlengte bepalen.
Loodrecht zonder huidplooi | Schuine/ Verticale met huidplooi | |
---|---|---|
Jongeren tussen 12-18 jr | 5mm, 6mm, 8mm | 8mm, 10 mm |
Volwassenen | 5mm, 6mm, 8mm | 8mm, 10mm |
Volwassenen | 8mm of 10mm | 10mm of 12mm |
Wat is een complicatie bij een subcutane injectie?
Complicaties/Bijwerkingen Ontstekingen op de plaats van injectie. Allergische reactie op het toegediende medicijn. Weefselbeschadiging bij patiënten die vaak geïnjecteerd worden.
Wat is een injectiespuit?
Het is deze injectiespuit die nog steeds als voorbeeld dient voor de wegwerpspuiten die tegenwoordig gangbaar zijn. Een injectie wordt toegediend als een medicijn snel moet werken en als het niet via het maag-darmkanaal kan of mag worden opgenomen. Het eiwit insuline is daarvan een goed voorbeeld.
Wat is een intraveneus injectie?
Intraveneus (in de ader) Bij een intraveneuze injectie komt het geneesmiddel in opgeloste vorm direct in de ader terecht. Verder is injecteren niet zonder gevaren. Het toedienen van injectievloeistoffen verloopt dan ook volgens strenge richtlijnen (protocollen).
Wat zijn de toedieningsvormen van medicijnen per injectie?
Het zou meteen door de enzymen in het maag-darmstelsel worden verteerd. De meest voorkomende toedieningsvormen van medicijnen per injectie zijn intramusculair (in de spier), subcutaan (onder de huid) en intraveneus (in de ader).
Wat is een intramusculaire injectie?
Intramusculaire injecties worden doorgaans met een relatief lange naald in de bilspier (musculus glutaeus maximus) toegediend, specifieker gezegd in de buitenste-bovenste kwadrant van de bil. Ook gangbaar is de bovenarm (musculus deltoïdes) en de dijspier (musculus rectus femoris).