Inhoudsopgave
Wie zijn bij de commanditaire vennootschap hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de vennootschap?
Bent u vennoot van een commanditaire vennootschap (cv)? Een commanditaire vennootschap (cv) is geen rechtspersoon. Iedere beherende vennoot is met zijn persoonlijk vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van de cv, dus ook voor belastingschulden.
Wat is onbeperkt bij een vennootschap?
In vennootschappen met onbeperkte aansprakelijkheid zijn de vennoten onbeperkt gehouden voor de schulden van de vennootschap. Deze vennoten kunnen bovenop hun inbreng ook aangesproken worden op hun eigen vermogen.
Wat is onbeperkt aansprakelijk?
Elke vennoot van een VOF is onbeperkt persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Jij kan dus aansprakelijk gesteld worden voor wat een andere vennoot heeft gedaan. Onbeperkt betekent: niet beperkt tot je eigen inbreng. Deze aansprakelijkheid is duidelijk de reden waarom er zo weinig vennootschappen onder firma zijn.
Heeft een commanditaire vennootschap statuten?
In het algemeen volgt de CommV de regels van de maatschap (behoudens enkele afwijkende regels). De CommV heeft, in tegenstelling tot de maatschap, wel rechtspersoonlijkheid, ze moet statuten opstellen en neerleggen en ze is onderworpen aan de vennootschapsbelasting.
Wie is er aansprakelijk bij een maatschap?
De maatschap is geen rechtspersoon. Maten zijn daarom met hun eigen geld aansprakelijk voor mogelijke schulden van het bedrijf. Het verschil tussen de maatschap en vof gaat verdwijnen. Dan is er alleen nog de vennootschap en de commanditaire vennootschap.
Heeft een commanditaire vennootschap nog kapitaal?
Voor- en nadelen van een gewone commanditaire vennootschap Om een CommV op te richten, heb je geen startkapitaal nodig. Voor de oprichting hoef je niet bij de notaris langs. De aandelen van een CommV zijn niet overdraagbaar, zodat je het familiale karakter van je onderneming kan beschermen.
Wat zijn statuten van een maatschap?
De regels over de werking van de maatschap worden vastgelegd in de statuten. Daarin worden onder meer het beheer, de bevoegdheden van de zaakvoerder, de oprichtingsduur, de werking van de jaarlijkse algemene vergadering … toegelicht.